Навални съди надзиратели, защото не му дали да чете Корана

DenNews.bg
13.04.2021
размер на текста:

 Хвърленият в затвора критик на Кремъл Алексей Навални обяви, че съди служители на затвора за това, че му отказват достъп до мюсюлманската свещена книга Корана в наказателната му колония край Москва, информира "Франс прес".

Навални, който излежава присъда от две години и половина години по стари обвинения за присвояване, беше хвърлен в затвора през февруари, след като се завърна в Русия от Германия, където беше лекуван след отравяне с бойно отровно вещество.

Най-известната руска опозиционна фигура обяви гладна стачка преди две седмици, за да поиска адекватно медицинско лечение, а сподвижниците му заявиха вчера, че властите са заплашили, че ще го хранят насила.

Навални каза, че предприема съдебни действия срещу затворническите власти, защото "те няма да ми дадат моя Коран. И това е вбесяващо".

"Когато бях вкаран в затвора, направих списък с начините, по които исках да се самоусъвършенствам, които ще се опитам да завърша в затвора. Една от точките беше дълбокото изучаване и разбиране на Корана", написа той.

"Книгите са нашето всичко и ако трябва да съдиш за правото на четене, аз ще съдя", подчерта той.

44-годишният Навални беше подложен на критики в началото на политическата си кариера заради направени националистически коментари и подигравки с имигранти в Русия от мюсюлмански страни в Централна Азия.

Вчера много мюсюлмани по света започнаха Рамадан, след като религиозните лидери потвърдиха, че месецът на поста ще започне във вторник.

В публикацията си в "Инстаграм" Навални отбеляза, че е чел Корана и преди, но не е интернализирал основните му принципи.

"Разбрах, че моето развитие като християнин изисква и изучаване на Корана", пише той.

Адвокатите и сподвижниците на Навални настояват той да бъде преместен в обикновена болница. Кремъл отвърна, че Навални няма право на специално отношение.

Навални е трън в очите на Кремъл от десетилетие, като разследва корупцията по високите етажи на властта в Русия и води големи протести в цялата страна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети