Египет задържа контейнеровоза, който задръсти Суецкия канал

DenNews.bg
12.04.2021
размер на текста:

Египет задържа контейнеровоза Ever Given и очаква от собствениците да заплатят компенсации от 1 милиард долара за нанесените щети при задръстването на Суецкия канал, предизвикано от кораба, предаде агенция Anadolu.
Припомняме, каналът остана блокиран в продължение на 6 дни.
Шефът на администрацията на Суецкия канал - Усама Рабиа, поясни, че мярката за задържането ще бъде в сила докато не бъде изплатена начислената сума.

"Причина за инцидента в Суецкия канал може да е техническа неизправност на кораба. Ако собствениците на контейнеровоза откажат да компенсират щетите, нанесени на канала, ще бъде заведено дело. Плавателният съд, който беше изтеглен на буксир района на Голямото горчиво езеро, ще бъде задържан докато не бъдат компенсирани нанесените щети. Става дума за сума от около 1 милиард долара", коментира Рабиа.
При начисляването на компенсациите е взета под внимание ситуацията с чакащите кораби, които останаха блокирани в продължение на няколко дни.
Дневните загуби на световната икономика заради инцидента в Суецкия канал възлизат на милиарди долари. Египет е губил по 12-14 милиона дневно, а щетите за международната търговия се изчисляват на около 10 милиарда долара.

Припомняме, на 24 март Ever Given заседна в плитчина и блокира Суецкия канал, като предизвика задръстване от над 200 кораба в Червено море.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети