19 смъртни присъди в Мианмар за убийство на военен

DenNews.bg
10.04.2021
размер на текста:

Деветнадесет души са осъдени на смърт в Мианмар за убийството на сътрудник на капитан, съобщи военната телевизия Myawaddy. Това са първите подобни присъди, обявени публично след преврата на 1 февруари и репресиите срещу протестиращите.

В съобщението се казва, че убийството е извършено на 27 март в района на Северна Окалапа в Янгон, най-големият град на Мианмар. В областта е обявено военно положение, което позволява на военните съдилища да произнасят присъди.

Военните управляващи, свалили избрано правителство, заявиха в петък, че протестната кампания срещу неговото управление намалява, защото хората искат мир и че ще проведе избори в рамките на две години, първият срок, който е дал за връщане към демокрацията.

В петък в град Баго, близо до Янгон, войски са стреляли срещу протестиращите, съобщиха свидетели и новинарски съобщения. Убити са поне 10 души, а телата им са струпани в пагода, казаха те.

Над 600 души са били убити от силите за сигурност, а над 3000 други - задържани. Много от жертвите са деца. Въпреки репресиите, протестите продължават.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети