Johnson & Johnson уведоми ЕС за проблеми с доставките

DenNews.bg
09.03.2021
размер на текста:

 Американската мултинационална корпорация Johnson & Johnson е съобщила пред Европейския съюз, че има проблеми с доставките, което може да усложни плановете за доставяне на 55 милиона дози от ваксината й срещу коронавируса през втората четвърт на годината. Това заяви официален представител на ЕС пред "Ройтерс".

Всяко забавяне би било още един голям удар върху плановете на ЕС за имунизиране на европейците. Представителят на ЕС, който участва в конфиденциалните разговори с американската компания поясни, че от J&J са заявили пред Общността миналата седмица, че има проблеми с доставката на съставките за ваксината и оборудването, което означава, че е "под стрес" при изпълнението на задачата да се доставят 55 милиона дози до края на юни.

Източникът добави, че компанията обаче е отбелязала, че не е невъзможно да изпълни целта.

Ваксината на J&J, която изисква само една доза за защита от вируса, се очаква да бъде одобрена за използване в ЕС на 11 март. Представители на Общността съобщиха, че доставките могат да започнат от април.

Компанията пое ангажимент да достави 200 милиона дози от ваксината си на ЕС тази година.

Ваксината вече се прилага в САЩ, като целта е да бъдат доставени 100 милиона дози до края на май.

Вътрешен документ на германското здравно министерство от 22 февруари и график на италианското здравно министерство от 3 март потвърждават, че компанията е ангажирана да достави 55 милиона дози през втората четвърт. Това включва 10 милиона за Германия и 7,3 милиона за Италия. Доставките се очаква да бъдат удвоени през третото тримесечие.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети