Дупнишкият съд отхвърли като незаконно споразумение, с което майка да изтърпи присъда, че детето й нарушило карантина

DenNews.bg
09.03.2021
размер на текста:

Районен съд-Дупница отхвърли внесено от прокуратурата споразумение, постигнато със защитата на дупничанка, привлечена като обвиняема, че е допуснала малолетното й дете да наруши предписана му карантина, заради заразен с COVID- 19 съученик. Признавайки се за виновна майката на детето - А. Д. е била съгласна да изтърпи наказание „Пробация“ за срок от 6 месеца.
Според съдебният състав, с председател съдия Страхил Гошев се касае за едно изначално несъставомерно от обективна страна деяние, така както е описано в споразумението.
Обвинението е, че А. Д. е допуснала престъплението да бъде извършено от наказателно неотговорно лице, което в случая е неин син при положение, че законът не предвижда отговорност за допустителство към престъпление по чл. 355, ал.2, вр. с ал.1 от НК, като възможна форма на изпълнителното деяние.
Според Наказателният кодекс, наказателната отговорност е лична и родителите не носят наказателна отговорност, заради действията на децата си. Внесеното споразумение противоречи на Закона, посочва съдия Страхил Гошев.
В обвинението, както и в текста на самото споразумение следва да бъде акцентирано изрично върху конкретната нарушена от нея една или повече мерки против разпространението на заразна болест предвидени в цитираните административни актове. Подобно изрично описание на нормите попълващи бланкетния характер на престъпния състав по чл. 355, ал.2, вр. ал.1 от НК липсва, пише в мотивите на съдът, който прекратява съдебното производство и връща делото на прокуратурата.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети