Още двама убити в Мианмар, хунтата затвори фабрики, магазини и банки

DenNews.bg
08.03.2021
размер на текста:

 Двама демонстранти са убити, след като са им били нанесени огнестрелни рани в главите в Мианмар днес, докато магазини, фабрики и банки са затворяни в главния град Янгон като част от протестите срещу управлението на военната хунта на страната.

Силите за сигурност също са разположени в болниците и университетите като част от усилията за прилагане на закона, съобщиха държавните медии.

Не е ясно веднага кой е стрелял по протестиращите, въпреки че както полицията, така и военните са били на мястото, казаха свидетелите.

Снимки, публикувани във Facebook, показаха телата на двама мъже, лежащи на улицата. Свидетели заявиха, че са участвали в протест срещу преврата, когато полицията е изстреляла зашеметяващи гранати и сълзотворен газ. След това няколко души са уцелени след стрелба от близките сгради.

Един свидетел, който каза, че е помогнал за преместването на телата, каза пред Ройтерс, че двама души са били простреляни в главата и са починали на място. Трима души саранени.

„Колко нехуманно е да се убиват невъоръжени цивилни“, каза свидетелят, 20-годишен мъж. "Трябва да имаме право да протестираме мирно."

Полицията и военните са убили повече от 50 души, за да потушат ежедневните демонстрации и стачки срещу преврата на 1 февруари, според ООН.

Военен говорител не отговори на обаждания с молба за коментар по последните инциденти.

Мианмар е в суматоха, откакто армията свали избраното правителство на дългогодишния  демократ Авг Санг Су Чжи, задържа я заедно с други политически фигури и създаде военно правителство.

Генералите твърдят, че са действали, тъй като изборите през ноември, на които Националната лига за демокрация на Су Чжи (NLS) осигури голяма победа, бяха помрачени от измама - твърдение, отхвърлено от избирателната комисия.

Те са обещали да проведат нови избори, без да посочват дата. Междувременно силите за сигурност се разправиха с широко разпространените продемократични протести, като миналата седмица беше най-кървавата досега в държава, която има история на военно управление и смазване на несъгласието.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети