Хиляди се включиха в шествие преди старта на делото за убийството на Джордж Флойд

DenNews.bg
08.03.2021
размер на текста:

Хиляди се включиха в демонстрация, предвождан от символичен бял ковчег, покрит с червени рози, преминала по улиците на Минеаполис, за да поиска "справедливост" в навечерието на процеса срещу белия полицай, който уби чернокожия Джордж Флойд по време на арест.
Разнородното множество, през по-голяма част от времето запазваше мълчание в памет на чернокожия мъж, убит на 25 май от полицая Дерек Човин, който в продължение на няколко минути затискал врата му. Чуваха се обаче и скандирания "Без справедливост, няма мир!"
Демонстрантите носеха транспарант с последните думи на Джордж Флойд: "Не мога да дишам".
Заради опасения от евентуални размирици сградата бе опасана от бодлива тел и бетонни заграждения. Мобилизирани бяха и хиляди полицаи и войници от Националната гвардия.

Припомняме, че полицаят Дерек Шовин, който беше уволнен от полицейското управление в Минеаполис, е обвинен в убийство от втора степен и непредумишлено убийство. През октомври миналата година, той бе освободен под гаранция в размер на 1 милион долара. През май 44-годишният Шовин уби Флойд, притискайки коляното си във врата на афроамериканеца близо 9 минути, докато жертвата се моли за живота си. Смъртта на чернокожия американец и още няколко подобни инцидента, заснети в САЩ, предизвикаха масови протести срещу полицейския произвол и системния расизъм.
Други трима полицаи са обвинени в съучастничество, подбуждане към убийство от втора степен и непредумишлено убийство.
Присъдата се очаква в края на април.

Камарата на представителите на САЩ прокара в началото на март най-амбициозната полицейска реформа (George Floyd Justice in Policing Act).
Законодателството забранява прилагани от служителите на реда задушаващи прийоми и създава национални полицейски стандарти с цел увеличаване на отговорността. Долната камара гласува 9 месеца след убийството на Флойд. Реформата бе прокарана с 220 срещу 212 гласа по партийна линия. Един републиканец гласува в подкрепа на проектозакона, но той обяви, че е допуснал грешка, която впоследствие бе поправена.
Камарата прокара вариант на законопроекта през миналата година, но контролираният от републиканците Сенат не го прие. Този път демократите имат подкрепата на Белия дом и мнозинство в Сената. Но в горната камара те ще трябва да убедят най-малко 10 сенатори от Републиканската партия, за да преодолеят блокиращата тактика filibuster (блокиране на сенатски решения поради липсата на 60% мнозинство -б.р) и да прокарат законодателството, което вероятно няма да се случи.
Законопроектът забранява така наречения "квалифициран имунитет", който защитава служителите на реда от завеждане на определени съдебни дела срещу тях. Това е една от най-важните промени, която ще изисква постигане на компромис с републиканските сенатори.
Полицейски синдикати и други групи в защита на служителите на реда твърдят, че без такава правна защита хората ще се откажат от тази професия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети