От днес започва разхлабване на мерките в Англия, първо отварят училищата

DenNews.bg
08.03.2021
размер на текста:

От днес започва постепенното отпадане на строгите мерки, въведени в Англия срещу разпространението на коронавируса.
Те ще бъде свалени на четири фази. Това обяви в края на февруари премиерът на Великобритания Борис Джонсън пред Камарата на общините. Ограничителните мерки ще бъдат отменени изцяло от 21 юни.
По време на първата фаза всички училища в Англия отварят от днес и на хората ще им бъде позволено да се социализират в парковете и на обществени места с още един човек.
От 29 март, когато започват Великденските празници, ще могат да се събират в паркове и градини до шестима души или две домакинства.
Ще бъде направен преглед на международната забрана за пътуване, като 17 май е възможно най-ранната дата за почивка в чужбина.
От 12 април най-рано магазините, фризьорските салони, козметичните студиа, библиотеките и други ще бъдат отворени.
От 17 май най-рано две домакинства или групи до шестима души ще могат да се събират на закрито, а също така ще бъде позволена ограничена група от фенове на спортни събития.
От 21 юни най-рано всички останали ограничения ще бъдат отменени, нощните клубове ще бъдат отворени и ще се разрешават по-големи събития.
Премиерът е разпоредил да се направят и няколко прегледа, включително дали хората трябва да показват, че са ваксинирани срещу коронавируса или да представят тест с отрицателна проба. Ще се направи проверка дали "сертификат за COVID статут" може да позволи на хората, които са ваксинирани или са с отрицателна проба за коронавирус да правят неща, които няма да бъдат позволени на тези, които не могат да докажат статута си.

Ще се проучи програма за извършване на тестове и други мерки при организиране на събития с повече хора.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети