Паравоенни отряди в Северна Ирландия се оттеглят от мирното споразумение от Белфаст

DenNews.bg
04.03.2021
размер на текста:

 Северноирландските лоялни паравоенни групи заявиха на британския премиер Борис Джонсън, че временно оттеглят подкрепата за мирното споразумение от 1998 г. поради опасения относно сделката за Брекзит информира "Ройтерс" Докато групите обещаха „мирно и демократично” противопоставяне на сделката, подобно категорично предупреждение увеличава натискa върху Джонсън, неговия ирландски колега Мишел Мартин и Европейския съюз заради Брекзит.

Мирната сделка от Северна Ирландия от 1998 г., известна като Споразумението от Белфаст или Разпети петък, сложи край на три десетилетия насилие между предимно католически националисти, борещи се за обединена Ирландия, и предимно протестантски синдикалисти или лоялисти, които искат Северна Ирландия да остане част от Обединеното кралство.

Лоялните паравоенни формирования, включително Доброволческите сили на Олстър, Асоциацията за отбрана на Олстър и Червената ръка, заявиха, че са загрижени от прекъсването на търговията между Великобритания и Северна Ирландия поради сделката за Брекзит.

„Лоялните групировки оттеглят подкрепата си за споразумението от Белфаст“, ​​заявиха те в писмо на Джонсън от 3 март от председателя на Съвета на лоялните общности Дейвид Кембъл.

Ройтерс е видял копие от писмото. Подобно писмо е изпратено до ирландския лидер, а копия до вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович.

Паравоенните групи заявиха, че са категорични, че съюзническата опозиция срещу Северноирландския протокол е мирна, но добавиха предупреждение.

„Моля, не подценявайте силата на усещанията по този въпрос в цялото семейство на профсъюзите“, се казва в писмото.

„Ако вие или ЕС не сте готови да спазите изцяло споразумението, тогава ще носите отговорност за трайното унищожаване на споразумението“, се казва в него.

Те заявиха, че няма да се върнат към сделката, докато правата им бъдат възстановени и Северноирландският протокол - част от Договора за Брекзит от 2020 г. - бъде изменен, за да осигури неограничена търговия между Великобритания и Северна Ирландия. : че Великобритания, Ирландия и Европейският съюз са нарушили ангажиментите си към мирното споразумение от 1998 г. и двете общности в Северноирландския протокол.

Офисът на Джонсън не коментира незабавно писмото, но насочи Ройтерс към по-ранно изявление на неговия специалист по Брекзит Дейвид Фрост, който не се обърна към писмото.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети