Кунчев препоръча на Областния щаб в Кюстендил въвеждане на регионални мерки

DenNews.bg
04.03.2021
размер на текста:

„14-дневната заболеваемост върви нагоре, а докъде ще стигне зависи почти изцяло от нашето поведение. Наясно сме, че основната причина за това е британският вариант на коронавируса. Наясно сме и че след него идва южноафриканският и бразилският щамове. В момента има изключително неприятни съобщения и за нигерийски вариант. Рано е да кажем какви са характеристиките му и да се плашим“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.
Най-засегната страна в момента в Европа е Чехия. "Ако вземем заболеваемостта там и я наложим на нашето население, днес трябваше да имаме 12 015 случая. Възможно ли е това да се случи – да, абсолютно. С подобна заболеваемост са и други страни – Словакия, Малта", уточни доц. Ангел Кунчев.
По думите му дали ще достигнем такива върхове в тази трета вълна от коронавирус, или не зависи изцяло от поведението на всеки един. "
Прави впечатление голямата разлика между заболеваемостта в отделните региони, което налага регионален подход. Тази в Кюстендил е 487 на 100 000, а в Търговище е 26 на 100 000", каза още той.
Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановата дейност в болниците.

"Бих искал да препоръчам и на другите щабове – специално в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град – също да обмислят подобни действия. Там, където има много лечебни заведения, не е задължително да важи за всички тях, но за тези, които са най-натоварени", посъветва доц. Ангел Кунчев.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети