Отварят заведенията с открити площи, децата се връщат на училище след пролетната ваканция

DenNews.bg
30.03.2021
размер на текста:

Обмисля се разхлабване на мерките след 31 март. Това съобщи на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.
Най-високото експертно натрупване на мнение има за връщане на учениците от 1 до 12 клас от 12 април в училище по график, който ще изработим с министъра на образованието Красимир Вълчев. Също така децата се връщат в ясли и градини от 5 април. От 1 април театрите ще работят с 30 процента капацитет. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като присъства на пристигането на поредната пратка ваксини на "Модерна".
Камионът с препаратите пристигна минути след 8 часа. Ваксините ще бъдат разпределени до регионалните здравни инспекции в страната.
По думите на министъра, по отношение на ресторантите - експертното становище е да бъде разрешено от 1 април да работят само тези, които имат открити площи. Нощните заведения остават обаче затворени.
„Стартираме разпределението на ваксините на "Модерна", което ще ни даде възможност да засилим темпа на ваксинацията. Имайте предвид, че сме леко обнадеждени от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните започва леко да намалява. В Кюстендил от седмица се наблюдава такава тенденция. Надяваме се, че сме на най-високата точка на пика на тази трета вълна", допълни проф. Ангелов.
Здравният министър каза още, че експертите са се обединили около мнението, че големите търговски центрове няма да бъдат отворени от 1 април.
"Учениците няма да се връщат накуп. Ще става по график. За висшите училища до 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение, а след това обсъждаме да се върнат и всички тези, които на практика не могат да проведат в електронна среда обучението си", допълни проф. Костадин Ангелов.

По отношение на болниците и натиска върху тях, здравният министър каза, че системата се справя.
Утре се очакват 151 хиляди дози от производителя "Астра Зенека". През април се очакват около 700 хиляди дози, като то може да бъде увеличено в зависимост от преговорите, които се водят.
Изключително оптимистични сме за темпа на ваксинация, допълни той.

До края на днешния ден се очаква предстоящите мерки да бъдат посочени конкретно в заповед.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети