ГЕРБ обвини ЦИК и Радев в саботаж на изборите

DenNews.bg
25.03.2021
размер на текста:

От ГЕРБ свикаха извънреден брифинг половин час преди редовния брифинг на ЦИК, за да алармират за сериозен проблем, който минира демокрацията и демократичния изборен проблем у нас - сложността на протоколите.

Голямо количество данни, протокол в хоризонтален вид, а досега е бил вертикален, който е неясен, объркващ и труден дори и за долгогодишните участници и с опит в секциите. Събират се ненужни данни, които обаче трябва да се нанасят на няколко места, излишни сигнатури. Недействителните гласове са поставени пред действителните. Действителните гласове се отбелязват в девет полета. Разписката от машинното гласуване пък е дълга девет метра. Проблемни се оказват и графите с преференциите, като според указанията отново, след като е било отменено, трябва да се изчисляват недействителните гласове по партии и коалиции и след това да се сумират. Това няма никакво отношение към самия резултат, но трябвало да се прави. Над 500 сумирания трябва да се направят в протокола.

Отчитането на резултатите няма как да се случи в нормален срок, според ГЕРБ. Вината обаче не трябва да се прехвърля върху законодателите и Изборния кодекс, според партията. Изборното законодателство улеснявало протоколите, а и в тази посока били и предложенията от февруари месец. Затова и на брифинга изцяло прехвърлиха отговорността на Централната избирателна комисия.

Десислава Атанасова се притеснява от забавяне на обявяване на резултатите. Тя посочи, че е трябвало по-рано да започне обучението на изборните комисии. То е трябвало да бъде по-обстойно и това е заложено в кодекса.

Затова от ГЕРБ призовават ЦИК бързо да вземе решение за облекчаване на изборните книжа.

Чия е отговорността, попита и Красимир Ципов. Предложенията за протокола били на Емил Войнов, който е в ЦИК от квотата на БСП. Герберът припомни, че Войнов е бил председател на изборната комисия в БСП за избор на лидер, когато е имало умишлени действия. От ГЕРБ заподозряха умишленост в действията на Войнов.

За Томислав Дончев попълването на документите не трябва да става от необучени хора. А що се отнася до отежнения протокол, бе категоричен: "Това е целенасочено".

Томислав Дончев напомни и че от месеци се наблюдават заявки от политически партии и дори и президенството да се саботира доверието в изборния процес и резултат у нас. Това е опит за предварителна политическа реабилитация на загубилите изборите.

Цели се обаче и друго - създаване на конституционна криза, според Дончев. "Няма по-тежка криза от това да се създаде криза, в която гражданите да не вярват в изборния резултат."

Томислав Дончев призова другите партии: "Не правете така! Избори има и ще има. Какво ще правите, ако изборният процес е дефинитивно опорочен в очите на гражданите и вие спечелите изборите?"

Вицепремиерът призова за търпение и стоицизъм, обикновените избиратели, но и анонсира, че другата седмица ще изнесат данни за подготвяни саботажи по места в деня на самите избори.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети