Третата вълна вкарва в болница все повече млади, бременни и цели семейства

DenNews.bg
25.03.2021
размер на текста:

Третата вълна на коронавируса не е като втората, в болници са настанени цели семейства, бременни, майки, млади хора. "Днес се появяват все по-видими проблеми", посочи здравният министър Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на здравните власти.


70% от интензивните легла в страната са заети, а заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 65%.

Министърът отчете, че ситуацията в болници по брой настанени е по-висока, но здравните заведения се справят. Всички лечебни заведения са подготвени, доставени са медикаменти, осигурени са легла, дезинфектанти, втора извънредна доставка с "Ремдесивир" е доставена вчера.

52 г. е средната възраст на установените вчера новозаразени.

Ангелов отправи апел към всички, които съмняват, че "истината е много жестока".

71 г. е средната възраст на починалите, болните медици са 1093, в болница са 146, 13 в интензивно отделение.

"Третата вълна е различна, но поради това, че много медици са ваксинирани и не се разболяват в момента, това позволи да не липсват медици на бойното поле", обясни още Костадин Ангелов.

Той докладва, че след среща на премиера Бойко Борисов с други европейски лидери продължават разговорите за допълнително количество ваксини и за нашата страна.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев добави, че страната се нарежда на 6-то място в ЕС и ЕИП по заболели, 1-о място на Балканите. Той обаче добави, че има тенденция за задържане на цифрите и няма рязко повишаване на заболелите, в сравнение с предните седмици, добави той.
По смъртност обаче страната е на 4-о място в ЕС и на първо на Балканите.


"С 23% нараства броят на заболелите за седмица, а за 14 дни е 73%", каза ген. Венцислав Мутафчийски. "В момента има колебание в смъртността - нарастването за седмица е с 5%, но заради стръмното увеличение от предходната седмица за 14 дни е 53%", каза той.


Така по интензитет на увеличение на смъртността България вече е на второ място в света след Унгария.


"На 12 часа следим всеки ден каква е тенденцията и когато имаме решение, ще го обявим пред вас. Мерките за нас са навременни, ако не бяха взети, нещата щяха да са по-различни. Те дават резултат с възможността за спиране на ексцесивното нарастване на заболяемостта", каза министърът на въпрос има ли вече позиция щабът за удължаване на локдауна.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети