Продължава издирването на скиор, изчезнал след лавина в Рила

DenNews.bg
22.03.2021
размер на текста:

 Продължава издирването на 34-годишния скиор от София, който изчезна късно снощи в района на ски писта Картала в Рила планина.
Издирвателната акция е стартирала веднага, но е била прекратена през нощта заради лошото време. Около 8 часа днес отново ще се поднови. Ще се включат и кучета в издирването на младия мъж.
През вчерашния ден в района близо до ски пистата е имало голяма лавина. Не е ясно дали изчезналият скиор не е попаднал в нея.
Мъжът се е движел последен в групата си, карал е по пистите, но и извън тях, пренебрегвайки предупрежденията за висока лавинна опасност.
В късния следобед вчера приятелите му открили, че той липсва. Започнали да го търсят, но без успех. В 17,38 подават сигнал на 112, който е прехвърлен към екипа на ПСС , намиращ се на няколко километра от ски-зоната.
"Подават сигнал през системата на 112. някъде около час по-късно вече колегите са на терена. Ние имаме пост там, долу, на "Бодрост", колегите се качват в кабинковия лифт и почват да обследват терена и стартираме акция. Вече би трябвало и втора група да се е включила", каза представител на спасителната служба, цитиран от БНР.
Изчезналият скиор не е бил добре екипиран за извънпистово каране, според планинските спасители.
"Знаете, че там хората ходят основно да карат извън пистите. Просто човекът, доколкото разбирам, не бил особено подготвен - нямал лавинен уред. Не е бил добре екипиран за каране извън пистата", обявиха спасители.

Условията в планината са изключително тежки заради снеговалежа и високата лавинна опасност.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети