САЩ предаде на Япония двама, помогнали за бягството на бившия шеф на „Нисан“

DenNews.bg
02.03.2021
размер на текста:

САЩ предаде на Япония двама мъже, син и баща, които са обвинени, че са помогнали на бившия директор на „Нисан” Карлос Гон да избяга от Япония.
Бившият член на американските специални части Майкъл Тейлър и синът му Питър изгубиха съдебната битка срещу искането за екстрадирането им в Япония. Те са обвинени, че са организирали операцията през 2019 г. с нелегалното извеждане на Гон от Япония, скрит в сандък за аудио оборудване, натоварен в частен самолет. В момента Гон живее в Ливан извън обсега на японското правосъдие, тъй като между Бейрут и Токио няма договор за екстрадиция. Двамата Тейлър нямаха този късмет и бяха предадени по-рано днес на японската прокуратура. Третият мъж, обвинен в съдействие за бягството, остава на свобода.
Двамата мъже кацнаха на летището в Нарита извън Токио и ще бъдат отведени в център за задържане след процедура по проверка за коронавирус.
Питър Тейлър беше арестуван в САЩ през май миналата година, докато се подготвяше да отпътува за Ливан. Той и баща му се бориха да блокират искането за екстрадиция. Техните адвокати твърдяха, че мъжете ще се сблъскат в Япония с условия, подобни на изтезания, но през февруари Върховният съд на САЩ отхвърли жалбата им.
"Това е тъжен ден за семейството и за всички, които вярват, че ветераните заслужават по-добро отношение от собствената си страна", заяви адвокатът им Пол Кели в изявление, в което потвърди, че бащата и синът са били предадени на японското правосъдие.
През февруари 2020 г. „Нисан“ заведе дело срещу бившия си изпълнителен директор Карлос Гон за 90 милиона долара, "за да възстанови значителна част от нанесените на компанията финансови щети", припомня БГНЕС.
Сумата е използвана от Гон за плащане на лични сметки и използване на фирмени ресурси като частни самолети и „правни и регулаторни разходи", направени в Япония, САЩ, Холандия и други юрисдикции. Японските власти го обвиниха, че не е отчитал заплатата си в „Нисан“, докато компанията поддържа твърдението, че Гон е злоупотребил със средства за пищни пътувания в чужбина, вариращи от парти във Версайския дворец до карнавали в Рио де Жанейро.
Карлос Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, бе арестуван от прокуратурата на Токио на 19 ноември 2018 г. През април 2019 г. е освободен от затвора под гаранция и поставен под домашен арест. В края на декември той нелегално отлетя от Япония на частен самолет и избяга в Ливан през Турция.
На пресконференция на 8 януари в Бейрут Гон обвини японски служители и ръководители на „Нисан“ в заговор срещу него и разкритикува остро японската прокуратура и съдебната система.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети