Електронният портал за записване за ваксинация ще заработи отново от днес

DenNews.bg
19.03.2021
размер на текста:

Електронният портал за записване за ваксинация ще заработи отново от днес.
Това се случва, след като вчера Европейската агенция по лекарствата излезе с официално становище, което потвърждава ефикасността и безопасността на ваксината на "Астра Зенека" и че съотношението полза-риск продължава да бъде положително. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че заповедта за блокиране на препарата ще бъде отменена и ваксината отново ще може да бъде прилагана от днес.
"Решението, изборът на хората ще бъде дали да се ваксинират с наличната ваксина или да изчакат, за да могат да упражнят правото си на избор", коментира тази сутрин пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.
"Обмисляме вариант, при който записаните вече лица спрямо срока на изместване на датите за ваксиниране, да бъдат автоматично презаписани със съответния брой дни, в които не работеше порталът, занапред. Всички тези лица ще бъдат уведомени, че са презаписани за съответна дата, различна от тази, която те са избрали. Право на техен избор е дали да я потвърдят или да откажат", пояснява Начева.
На посочен телефон на избрания ваксинационен пункт може да се провери дали избраната ваксина е налична, но според заместник-министъра "идеята на електронното записване е да не се налага да звъним по телефоните".
"Ако не получат изрично съобщение, не се налага записалите се да звънят за потвърждение, че указаната от тях дата ще бъде спазена", уточни Начева.
И припомни, че записванията са от датата на стартиране на системата за три седмици напред.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети