Спешна помощ-София изнемогва: Моля, пощадете ни

DenNews.bg
17.03.2021
размер на текста:

По 470 - 500 повиквания се регистрират за 12-часова смяна в Спешна помощ в София. От тях поне 50 са за пациенти с коронавирус, които се преглеждат и остават на домашно лечение, а 30-40 се хоспитализират.
От 8 до 15 март COVID повикванията са 1482, което е безкрайно много на фона на сигналите, които Спешна помощ обслужва.
110 адреса са оставени от дневната смяна към нощната само през предишния ден. За последната седмица спешните медици са се отзовали на 129 повиквания за деца с коронавирус.
Здравната система, която до този момент устоя, е на ръба на възможностите, работещите са безкрайно уморени. Моля пощадете всички хора които работят в здравната система. Не можем да се справим с такъв наплив, призова говорителят на Спешна помощ - София Катя Сунгарска.
„Не е нужно всички да се бутаме в моловете, ресторантите, магазините. Една година работим при пълна мобилизация, работят колегите в почивните си дни. Цялата система е претоварена, включително и колегите в болниците“, каза още тя и припомни, че „само за една година изгубихме 9 колеги.

„Дефицит на работещи в системата ни все още има, а редиците ни оредяват още повече, когато даден екип бъде поставен под карантина. Не можем да се справим с такъв тежък наплив“, допълни още Сунгарска.
Консултациите, свързани с лека температура, с неразположение от поставената ваксина, да се правят с личните лекари, посъветваха от ЦСМП-София.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети