ЕМА обявява становището си за ваксините на Астра Зенека в четвъртък

DenNews.bg
16.03.2021
размер на текста:

В четвъртък, 18 март, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще обяви заключението си за безопасността на ваксината срещу COVID-19 на компанията Астра Зенека и ще направи препоръки какви действия да бъдат предприети. За тази дата е насрочено извънредно заседание на Комисията по безопасност на лекарствените средства (PRAC) към ЕМА, съобщава европейският регулатор.
Експертите ще заседават и днес, за да разгледат наличните до момента данни, на фона на временното спиране на ваксинацията с този препарат в редица страни от ЕС.
"EMA работи в тясно сътрудничество с компанията, с експерти по кръвни заболявания и с други здравни органи, включително британската MHRA, като стъпва върху опита от близо 11 милиона приложени дози от ваксината", се казва в съобщение на европейската агенция.
В публикацията се казва, че експертите проучват много подробно всички данни за случаи на тромбоемболия. Посочва се, че те са много малко на фона на броя приложени ваксини. От агенцията отбелязват също, че хиляди хора в ЕС ежегодно получават кръвни съсиреци по различни причини, без да са ваксинирани.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети