Германия вдига бялото знаме за ваксината на АстраЗенека

DenNews.bg
15.03.2021
размер на текста:

 Правителството на Германия обяви, че спира използването на коронавирусната ваксина на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca заради нови информации за опасни кръвни съсиреци във връзка с ваксината, съобщава "Асошиейтед прес".

Германското министерство на здравеопазването уточни, че решението е взето като "предпазна мярка" и по съвет на германския национален регулатор на ваксините, Институтът "Паул Ерлих", който призова за допълнително проучване на случаите.

"След нови информации за тромбози на церебралните вени във връзка с ваксинацията в Германия и Европа, Институтът "Паул Ерлих" смята, че са необходими допълнителни проучвания", посочи германското министерство на здравеопазването, визирайки препоръка на държавния орган по ваксините в страната, който е именно Институтът "Паул Ерлих".

В изявление ведомството отбеляза, че Европейската агенция по лекарствата ще реши "дали и как новата информация ще повлияе на разрешаването на ваксината".

В своето изявление здравното министерство отбелязва, че съобщените кръвни съсиреци включват мозъчни вени, но не уточни къде и кога са се случили инцидентите.

Няколко други европейски страни, сред които Ирландия и Нидерландия, временно спряха употребата на ваксината на AstraZeneca през последните дни, за да разследват случаи на образуване на кръвни съсиреци, възникнали след ваксинацията.

AstraZeneca увери, че няма причина за безпокойство с ваксината ѝ и че има по-малко съобщени случаи на тромбоза при онези, които са получили ваксината, отколкото сред общата популация.

Ваксината е масово използвана в имунизационната кампания на Великобритания, но в Европейския съюз, ваксинирането с тази ваксина беше забавено заради проблеми с доставките.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети