Офисите на руски независим вестник са били обект на химически атаки

DenNews.bg
15.03.2021
размер на текста:

 Известният руски разследващ вестник "Новая газета" обяви, че офисите му в Москва са били обект на "химическа атака".

"Сутринта беше извършена химическа атака върху сградата, където се намира редакцията ни", се казва в изявление на главния редактор на независимата медия Дмитрий Муратов, цитирано от "Франс прес".

Той добави, че правоохранителните органи проверяват "веществото, разлято пред входа" и че ефектите са били толкова силни, че острата миризма се усеща по улицата.

Муратов не посочи изрично кой смята, че стои зад атаката, но отбеляза, че по-рано днес три неправителствени организации са обявили завеждането на съдебно дело срещу руската наемническа паравоенна група "Вагнер" за изтезанията и убийството на задържан в Сирия "въз основа на нашите статии".

Денис Коротков, репортер на "Новая газета", беше писал статии за "Вагнер", тъмна група с връзки в Кремъл, която е използвана в конфликти в Африка, Близкия изток и Украйна.

"Новая газета", създаден през 1993 г., претърпя многобройни атаки срещу своите офиси и журналисти през годините.

През 2006 г. водещата журналистка Анна Политковская, която разследва президента Владимир Путин и тактиката на Кремъл в размирната руска република Чечня, беше застреляна в антрето на жилищния си блок в Москва.

Съвсем наскоро, през 2017 г., колумнистката на "Новая газета" Юлия Латинина избяга от Русия след поредица от нападения, включващи запалване на колата й и пръскане на химикал през прозореца на къщата ѝ.

Муратов отбеляза случая с Латинина в изявлението си в понеделник, като каза, че тези атаки са в резултат на статии за съюзника на Путин Евгений Пригожин, който е свързан с Вагнер.

При друг инцидент през 2018 г. погребален венец и отсечена глава на коза бяха оставени пред офисите на разследващия вестник с бележка: "На главния редактор на Новая газета. Поздрави на теб и Коротков!"

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети