Северна Македония закопча един от най-богатите си бизнесмени

DenNews.bg
15.03.2021
размер на текста:

Йордан Камчев, един от най-богатите македонци, ще прекара следващите 30 дни в затвора, след като съдът прие искането на прокуратурата. Камчев е задържан вчера сутринта от полицията след информация на Агенцията за национална сигурност, че се подготвял да избяга от държавата, пише "Независен весник".
Бизнесменът е един от заподозрените в разследването "Терени във Водно". Основен заподозрян по този случай е бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Според информации, които преди няколко месеца оповести прокуратурата, Груевски купувал терени във Водно с пари, които били получени от партията като дарения. Става дума за огромни суми, които били взети от касата на партията - 1,3 милиона евро, които били използвани за закупуването на терен от 11 хиляди квадратни метра.
Камчев, който е определян като олигарх, е собственик на "Орка холдинг" и на част от болница "Систина", е един от заподозрените и в т. нар. дело "Империя", образувано от бившата специална прокуратура. В този случай се разследва финансова престъпност, т.е. пране на пари чрез фирми в страната и офшорни компании.
"Г-н Камчев не може да напусне Македония, тъй като няма паспорт. Това е злоупотреба от страна на политическите актьори, това е срамота", заяви адвокатът на Камчев, цитиран от вестник "Нова Македония".
През 2019 г. полицията в Скопие задържа ръководителката на Специалната прокуратура Катица Янева. Тя бе извикана на разпит по случая "Рекет", който се отнася за изнудване на обвиняем в Специалната прокуратура.
Тогава стана ясно, че оКамчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група е бил рекетиран от двама души Боян Йовановски - Боки 13 и Зоран Милевски - Зоки Кичеец. Те са му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата. Йовановски и Милевски, в разпространени аудио записи твърдят, че ще уредят въпроса на Камчев с помощта на Катица Янева.
Камчев беше предложен за почетен консул на страната ни миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха тази идея.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети