Испания на крачка от въвеждането на 4-дневна работа седмица

DenNews.bg
15.03.2021
размер на текста:

Испания може да се превърне в една от първите държави в света, които ще пробват четиридневна работна седмица. Правителството се съгласи заинтересованите от идеята компании да участват в пилотен проект, пише "Гардиън".
По-рано тази година малката лява испанска партия "Мас паис" обяви, че правителството е приело предложението й за изпробване на идеята. Оттогава се водят разговори, като следващата среща се очаква да се проведе през следващите седмици.
От партията отбелязват, че с идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица (32 часа) поставят началото на реален дебат. Те смятат, че е настъпило времето за материализиране на идеята.
Подобна идея се обсъжда и в други държави, включително Нова Зеландия и Германия. Поддръжници на предложението вярват, че ще увеличи продуктивността, ще подобри психичното здраве на работниците и ще допринесе в борбата с климатичните промени.
Левите партии в Испания, където 44-дневна стачка в Барселона през 1919 г. превърна страната в една от първите в Западна Европа, въвела 8-часов работен ден, прегърнаха идеята.
Според "Мас паис" Испания е една от държавите, където хората работят повече часове от средните европейски нива, но не е сред най-продуктивните държави. Партията смята, че повече часове работа не означава по-добре свършена работа.
Все още се обсъждат подробностите, но партията предлага пилотният проект да е за период от 3 г. и да се инвестират 50 милиона евро, които ще позволят на компаниите да намалят работните часове с минимален риск. Разходите на компанията, въвела четиридневна работна седмица, могат да бъдат покрити на 100% през първата година, на 50% през втората година и на 33% през третата година.

От "Мас паис" са изчислили, че в пилотния проект могат да участват около 200 компании с 3000-6000 работници. Целта е да се намалят работните часове, но да не се губи част от заплатата или работното място.
Прогнозата е проектът да започне най-рано тази есен. Малката партия предлага проектът да бъде ръководен от експертна комисия, в която да участват представители на правителството, синдикатите и бизнеса.
Идеята е отхвърляна от някои бизнес асоциации, които я описват като "лудост".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети