Байдън подписа мегапакет от 1,9 трилиона долара в помощ на домакинствата и икономиката

DenNews.bg
12.03.2021
размер на текста:

Американският президент Джо Байдън подписа законопроекта за новия пакет от мерки на стойност 1,9 трилиона долара, предназначени за подпомагане на американците и стимулиране на пострадалата от пандемията икономика, предаде Ройтерс.
Доминираната от демократите Камара на представителите в Конгреса даде окончателното си одобрение за законопроекта вчера, осигурявайки на президента демократ много важна победа в първите месеци от управлението му.


"Това историческо законодателство има за цел да възстанови гръбнака на тази страна", заяви Байдън преди да положи подписа си под законопроекта, превръщайки го в закон.

Първоначално подписването беше планирано за петък, но шефът на канцеларията на Белия дом Рон Клайн каза, че то е било изтеглено по-рано, след като законопроектът пристигнал в президентството през изминалата нощ. "Искаме да действаме възможно най-бързо", отбеляза Клайн в Туитър.


Съгласно мегаплана, милиони американци, засегнати от коронавирусната криза, ще получат чекове с директни помощи до 1400 долара на човек или до 2800 долара на семейна двойка, както и още 1400 долара за зависещо от този човек или тази двойка лице. Общата сума за тези помощи е 400 милиарда долара. Пълната сума от тази помощ ще получат двойки с годишни приходи от 150 000 долара и лица с годишни приходи от 75 000 долара. При лицата и двойките с по-големи приходи, чекът ще бъде по-малък. Помощите ще започнат да се изплащат още този месец.

По 300 долара седмично ще бъдат плащани като обезщетение за безработица на 9,5 милиона останали без работа заради коронавирусната криза американци. Тази мярка ще продължи до 6 септември.

Предвидени са и 350 милиарда долара помощи за щатските и местните власти, в чиито бюджети се отвори дупка заради пандемията. С тези пари те ще могат да разполагат до края на 2024 г.

За училищата ще бъде отделена допълнителна помощ в размер на около 130 милиарда долара. Парите ще бъдат използвани за намаляване на размерите на класовете и за промяна в класните стаи, така че да има социална дистанция, да се инсталират вентилационни системи, да се купят лични предпазни средства. Парите ще се използват и за наемане на повече персонал. С 40 милиарда долара ще бъде увеличено финансирането със същата цел на колежите и университетите.

Нова програма за ресторантите и баровете, засегнати от пандемията, ще получи 29,6 милиарда долара. Грантове до 10 милиона долара ще бъдат отпускани на компании.

Планът предвижда и около 50 милиарда долара за разширяване на тестването за коронавируса и за подобряване на проследяването на контактите с помощта на нова инфраструктура. Над 15 милиарда долара ще бъдат използвани за ускоряване на имунизацията. 1 милиард долара ще отиде за усилия за засилване на доверието във ваксините, а 10 милиарда долара ще бъдат използвани за увеличаване на доставката на медицинско оборудване с цел борба срещу коронавируса.

Около 3 милиарда долара ще бъдат осигурени на щатите за справяне и с психически проблеми и други подобни разстройства, задълбочени от пандемията. Над 14 милиарда долара ще бъдат насочени в подкрепа на министерството по въпросите на ветераните.

Планът предвижда и увеличаване на данъчните отстъпки на семействата с деца с до 3000 долара за всяко дете между 6 и 17 години и до 3600 долара за всяко дете под 6 години.

Около 30 милиарда долара ще се използват и за домакинствата с ниски доходи, за да платят наемите си или за подпомагане на бездомниците. 10 милиарда долара ще се използват за собственици на имоти, които заради пандемията не могат да си платят сумите по ипотечните заеми и да покрият други разходи.

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че преките вноски за индивидуалните помощи могат да се очакват в банковите сметки от този уикенд.


Международният валутен фонд прогнозира, че новият пакет стимули ще помогне за увеличаване на брутния вътрешен продукт на Съединените щати с 5 до 6 процента за 3 години.

Рискът от внезапно затягане на условията за финансиране трябва да се следи много внимателно, заяви говорителят на Международния валутен фонд Гери Райс. По думите му трябва да се направи допълнителен анализ за окончателния положителен ефект от новите стимули на стойност 1 трилион и 900 милиарда долара.

Повечето държави трябва да се възползват от увеличеното търсене на услуги и стоки в Съединените щати в резултат на новия стимулиращ пакет, коментира Райс, но предупреди, че при ниските разходи за финансиране в долари съществува риск потенциалното затягане на финансовите условия да се прехвърли и към развиващите се пазари.
Скок на лихвените равнища също е риск, който Федералният резерв и другите централни банки по света трябва да следят много внимателно, коментира още Райс.


Скоро след подписването на икономическия мегапакет Джо Байдън излезе с телевизионно обръщение, в което каза, че ще разпореди на отделните щати до 1 май да ваксинират срещу коронавирус всички пълнолетни граждани и призова сънародниците си да останат бдителни към заразата, предадоха световните агенции.
Байдън направи 24-минутното си обръщение в деня на първата годишнина от началото на ограничителните мерки заради пандемията.
Президентът говори за тежкото въздействие от вируса и каза, че работи за ускоряване на ваксинациите и създаване на по-силно усещане за нормалност в страната до празника за Деня на независимостта на 4 юли.

Байдън каза, че неговата администрация е напът да постигне целта за поставяне на 100 милиона дози ваксина много по-рано от плануваното по график.

Президентът беше обещал през първите 100 дни от мандата му да бъдат поставени 100 милиона дози ваксина. Сега обаче, той каза, че това ще бъде постигнато до 60-тия ден.

Държавният глава призова американците да спазват правилата и изрази оптимизъм, че САЩ ще вървят към нормалност през следващите месеци, като отбеляза, че "има надежда и светлина за по-добри дни напред, ако всички изпълним своя дял".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети