Съдът обяви за виновен собственика, обрекъл конете си на смърт в Осоговската планина

DenNews.bg
01.03.2021
размер на текста:

Окръжен съд – Кюстендил отмени изцяло оправдателната присъда на Районен съд-Кюстендил и призна животновъда Петър Пищалов за виновен в това, че от неустановена дата през 2017 г. до 04.04.2018 г. включително, в местността „Бег бунар“ в Осоговска планина, е проявил жестокост към гръбначни животни – мъжки кон от каракачанска порода, женски кон от каракачанска порода и 3 коня с неустановена порода, и с това им е причинил противозаконно смърт, като деянието е извършено от лице, осъществяващо дейност по отглеждане на животни – престъпление от общ характер по чл. 325б ал.2 т.1, вр. ал. 1 НК, като на основание чл.78а НК го освобождава от наказателна отговорност с налагане на административно наказание „глоба“ от 4 500 лв. Решението не подлежи на обжалване и протестиране.
„Обвиняемият е съзнавал много добре, че изоставя животните във високите части на Осоговска планина, без да им осигури при необходимост храна, вода, подслон и ветеринарномедицинска грижа, съзнавал е също така, че им причинява продължително и повтарящи се страдания, увреждане на здравето и стрес; че нарушава принципа на добрата практика по отглеждане на животни, когато това води до вредни последици за здравето им, както и че през зимата ги излага на температурни и неблагоприятни атмосферни влияния, които им причиняват болка, страдание, увреждане и стрес“, се казва в мотивите на въззивния състав на Окръжен съд – Кюстендил.


Припомняме, че случаят стана известен, след като хора попаднаха на изоставеното във високата част на планината стадо от около 30 силно премръзнали, отслабнали и бедстващи коне. Първоначалните коментари бяха за много повече загинали животни, но светкавичната проверка от страна на БАБХ установи, че на място са труповете на пет загинали от глад и студ коне. Последва мащабна доброволна акция за изхранване на бедстващите коне, които първоначално не можеше да бъдат свалени към по-ниските части, защото изстрадалите животни едва се движили в дълбокия сняг. Конете бяха изхранвани с дарена храна, която беше качвана от доброволци.

Наложеното на Пищалов е в почти максимален размер, предвидената в закона глоба е от 5000 лв.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети