Пристигнаха ваксините от забавената заради лошо време в Германия доставка

DenNews.bg
09.02.2021
размер на текста:

 Пристигнаха ваксините от забавената заради лошо време в Германия доставка

Пристигнаха ваксините от забавената заради лошо време в Германия пратка. Самолетът с 17 550 дози на Пфайзер/Бионтех кацна на летище „София“. Дозите ще бъдат разпределени в страната и с тях ще продължи имунизирането на хора от втора и трета фаза.
Доставката се очакваше вчера сутринта, но снежна буря в Германия отложи полета.
Това е 6-а пратка на този производител и 9-а доставка на ваксини у нас. Предишната партида ваксини, пристигнала в страната, бе на АстраЗенека на 6 февруари. Тогава бяха доставени 28 800 дози, като от тази ваксина се очаква до края на месеца да пристигнат общо 139 000 дози. Това е производителят, от който страната ни е поръчала най-много дози - 4,5 милиона.
Страната ни общо е поръчала 18 млн. дози от всички производители, с които ЕК е сключила договор и са получили одобрени за употреба в страните членки.

Междувременно днес говорител на ЕК съобщи пред Ройтерс, че Европейският съюз е финализирал сделка с Пфайзер/Бионтех за доставка на още 300 милиона дози от ваксината им срещу COVID-19.
През ноември Евросъюзът осигури 300 милиона дози от ваксината и обяви предварителна сделка за още толкова дози през януари. Съгласно новата сделка вече са поръчани 200 милиона дози за доставка тази година. Преговорите за сроковете за други 100 милиона дози още продължават, твърди същият източник.

От 1 април 2021 г. изискванията за сериализация и верификация ще обхванат и ваксините срещу COVID-19, съобщиха от Българската организация за верификация на лекарствата /БОВЛ/. За ваксините срещу коронавирусната инфекция беше даден първоначален гратисен период от Европейската комисия, за да се облекчи организацията по разпространението им. След тази дата и ваксините, както лекарствата по лекарско предписание, ще се произвеждат с уникален идентификационен код, който доказва произхода им.

Интерпол издаде предупреждение за повишен риск от предлагане на фалшиви лекарства, медицински изделия, ваксини и тестове за COVID-19 поради повишеното търсене в условията на глобална криза, посочиха от БОВЛ. Чрез уникалния идентификационен код и прилагането на изискванията за верификация ваксините срещу COVID-19 ще могат да бъдат сканирани по цялата верига на доставка до прилагането им в пунктовете за имунизация, като по този начин ще бъдат защитени от опити за фалшификация.

Над 3100 аптеки, болнични аптеки и търговци на едро вече са включени в системата за верификация в България, която функционира от две години. Още около 630 аптеки предстои да започнат работа със системата. Националните системи на държавите са свързани в Единна европейска система за верификация на лекарствата. Кодовете на произведените опаковки се регистрират от производителите в Европейския хъб и оттам се разпределят в националните системи.

През 2020 г. в България са били верифицирани около 70 млн. опаковки лекарства, което представлява 25 на сто от размера на българския пазар на лекарства по лекарско предписание, допълниха от БОВЛ.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети