Лични лекари настояват за конкретни инструкции за ваксинациите

DenNews.bg
09.02.2021
размер на текста:

Лични лекари настояват за конкретни инструкции за ваксинациите срещу коронавируса.
Проблемът не е толкова в самата ваксинация, колкото в това, че липсват конкретни указания и яснота какво следва на следваща стъпка. Toва заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София-област д-р Виктория Чобанова в сутрешния блок на БНТ.
Дали личните лекари ще се справят с масовата имунизация точно по този начин, по който очакват хората Чобанова не знае. Институциите са длъжни на хората и на лекарите, за да регламентират конкретни указания и яснота, за да можем да се справим, настоя той.

По думите й самата масова ваксинация е нещо, което е трудно лекарите трябва да наместят в графика си, защото се увеличават заболяванията и е трудно да се разделят потоците от здрави и болни. "Масовата ваксинация за нас е предизвикателство, но ние сме готови да приемем това, ако държавата си свърши нейната част от работата", категорична бе Чобанова.

Тя посочи, че няма реален избор на ваксината, а хората се имунизират с наличните ваксини. Ние нямаме някакви конкретни указания от нашето министерство, негодува Чобанова и допълни, че има няколко категории хора, които са със специфичен подход за всяка една ваксинация. Хора с температура не трябва да се ваксинират, но в кратките характеристики на ваксината това било допустимо.

За това д-р Чобанова не би си позволила да постави ваксина срещу COVID-19 на хора с температура.

Личните лекари все още не могат да препоръчат да се правят списъци на пациентите, които желаят да се ваксинират срещу COVID-19, защото все още очакват указания от Министерство на здравеопазването за прилагането на ваксините.

В нашата мила държава няма дори единен протокол за поведение при остра алергична реакция, която може да настъпи при ваксинация или алергия при всеки един продукт, посочи д-р Чобанова.

Тя няма идея дали ще помогне електронните системи на личните лекари, защото напоследък предлаганите електронни системи от страна на правителството били трудно работещи. Д-р Чобанова даде пример с електронните рецепти, които се оказали много бавни, много тежки, не са изпипани в детайли, нямат поставена защита и не са готови.

Джипитата настояват, че за да могат да направят масовата ваксинация, трябва до края на годината да имат яснота за конкретната ваксина, която прилагат, държавата да помогне с логистиката на ваксините и третото, което трябва да се направи е, че държавата трябва да си поеме своята част от отговорността за приложението на продуктите.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети