Германия и Швеция експулсират руски дипломати

DenNews.bg
08.02.2021
размер на текста:

 Германското външно министерство "обяви служител на руското посолство в Берлин за персона нон грата", съобщава в понеделник министерството, цитирано от ТАСС.

"С тази стъпка федералното правителство отговаря на решението на Руската федерация в петък", се казва в изявлението.

В петък руското външно министерство съобщи, че Москва изгони шведски, полски и германски дипломати, участвали в незаконни действия в Москва и Санкт Петербург на 23 януари.

"Това решение е неоправдано", заяви германското външно министерство. Те отбелязаха, че германският дипломат е действал в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Шведското външно министерство също обяви, че експулсира руски дипломат от страната в отговор на експулсирането на служител на шведското генерално консулство в Санкт Петербург, пише в "Туитър" външният министър Ан Линде.

"Информирахме руския посланик, че от представителя на руското посолство се иска да напусне Швеция. Това е ясен отговор на неприемливото решение за експулсиране на шведски дипломат, който само изпълняваше задълженията си", допълва тя.

Германия обяснява, че решението е взето в тясна координация с Полша, Швеция и дипломатическата служба на ЕС, съобщава АП.

Този ход е в момент, когато представители на ЕС размишляват за бъдещето на проблемните отношения на блока с Русия, на фона на дълбока загриженост, че големият им източен съсед вижда демокрацията като заплаха и иска да се отдалечи от ЕС.

Решението на Москва е като шамар за ЕС, защото дойде, когато ръководителят на дипломацията на 27-членния блок Жозеп Борел се срещна с руския външен министър Сергей Лавров. Борел каза, че е научил за хода в социалните медии.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети