Гърция удължи срока на мерките за влизащите в страната до 22 февруари

DenNews.bg
08.02.2021
размер на текста:

Гърция удължи срока на ограничителните мерки за влизане в страната до 6:00 ч. на 22 февруари 2021 г., предаде БНР. Мерките се прилагат спрямо всички пътуващи без изключение.
При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в Гърция. При липса на такъв документ гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната.

При влизане гръцките власти по своя преценка могат да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест - бърз или PCR.

Изключение от изискването за тест се допуска за шофьорите на камиони, осъществяващи търговски превози - както за предварително направен PCR, така и бърз тест на съответния ГКПП.

До излизане на резултатите от направения на граничния пункт тест всеки гражданин е длъжен да остане в самоизолация на деклариран от него адрес.

Властите ще се свържат с конкретния пътник единствено при положителен тест. В противен случай след изтичането на задължителната седемдневна карантина на посочения от лицето адрес, е позволено излизането при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки и ограничения.

При пътуване към Гърция всеки гражданин, без изключение, следва да има генериран QR код след попълване на декларация за адреса, където ще пребивава - Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/. На посочената уеб страница подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания.


Компаниите предоставящи пътнически услуги - самолетни, морски, сухопътни, са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

Гражданите с постоянно пребиваване в Гърция следва да попълват PLF и при напускане на страната.

При пътуване със самолет не се изисква PCR тест, само ако конкретният пътник не напуска транзитната зона на летището. При транзитно преминаване със сухопътен транспорт се изисква PCR тест.

Пътуване по работа (бизнес) е разрешено единствено по изключително неотложни причини. От МВнР препоръчват на гражданите предварително да съгласуват с гръцките гранични власти на сухопътната граница своето пътуване, когато то е по бизнес повод, посочвайки конкретните причини за него, за да са сигурни, че ще бъдат допуснати на гръцка територия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети