Хунтата в Мианмар блокира и Twitter и Instagram

DenNews.bg
06.02.2021
размер на текста:


Хунтата на Мианмар разшири блокадата на социалните медии, като след Facebook спря Twitter и Instagram в събота. Властите наредиха на интернет доставчиците да спрат достъпа към тях "до второ нареждане", заяви норвежката компания за мобилни телефони Telenor, цитирана от "Ройтерс".

Новото правителство прибегна към тези мерки, тъй като съпротивата срещу преврата в понеделник се засили на фона на призиви за гражданско неподчинение в знак на протест срещу свалянето на избраното гражданско правителство и неговия лидер Аун Сан Су Чжи.

Facebook е особено популярен в Мианмар и сваленото правителство често прави публични съобщения в социалните медии.

Потребителите на интернет съобщиха, че прекъсването е започнало късно в сряда вечерта, а доставчикът на мобилни услуги Telenor Myanmar потвъди в изявление, че мобилните оператори и доставчиците на интернет услуги в Мианмар са получили заповед от министерството на комуникациите за временно блокиране на Facebook.

Telenor Myanmar, която е част от норвежката Telenor Group, заяви, че ще се съобрази, въпреки че е загрижена, че заповедта е нарушение на човешките права.

Политическата партия, свалена от преврата в понеделник, и други активисти в Мианмар призоваха за кампания за гражданско неподчинение, за да се противопоставят. В авангарда има медицински персонал, който е декларирал, че няма да работи за военното правителство и който е много уважаван за работата си по време на пандемията на коронавируса, която облага опасно неадекватната здравна система в страната.

Обвинението ще позволи законното задържане на Чжи поне до 15 февруари. Сваленият президент Уин Майнт е държан по отделно обвинение. Смята се, че Су Чжи остава под домашен арест в резиденцията си. Обвинението срещу Су Чжи предвижда наказание до три години затвор.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети