Внезапно почина лекаря, пръв лекувал Навални след отравянето с Новичок

DenNews.bg
05.02.2021
размер на текста:

Внезапно е починал лекаря, първи лекувал опозиционния лидер Алексей Навални след отравянето му с Новичок.
По официални данни 55-годишният д-р Сергей Максимишин, ръководител на екипа, лекувал Навални в Омск, е починал от инфаркт, съобщи "Дейли мейл".
Д-р Максимишин е работил в интензивното отделение в болницата в Омск, където след аварийно кацане бе откаран руският опозиционер Алексей Навални в тежко състояние.
Британският вестник подчертава, че лекарят е починал "внезапно", след като "кръвното му налягане е скочило".
Мария Морозова, колежката на Максимишин, заяви, че смъртта му е изненада за всички.
Галина Назарова, прессекретар на Министерството на здравеопазването в Омск, добави, че смъртта на уважавания лекар "няма специален произход".
"Мъжът беше болен, притеснен за близките си. Той погреба родителите си тази година. Починал е по време на работа в интензивното отделение, където работи. Той беше в болницата. Веднага е настанен в реанимация, но там почина. Като причина за смъртта е посочен инфаркт", обясни тя.
Твърди се, че именно Максимишин е ръководил лечението на Навални след спешната му хоспитализация в болницата в Омск.
Макар руските власти да отричат, две независими лаборатории и Организацията за забрана на химическите оръжия потвърдиха, че основният критик на Владимир Путин е бил отровен с Новичок.
Сергей Максимишин се изкачва от анестезиолог-реаниматор до заместник-началник по анестезиология и реанимация на едно от най-големите лечебни заведения в региона. Той умело съчетавал практическата работа с научна дейност.

През 2016 г. Сергей Максимишин става победител в регионалния етап на Всеруския конкурс "Лекар на годината" в номинацията "Най-добър анестезиолог-реаниматор".
Сергей Максимишин работи в болницата в продължение на 28 години - от 1992 г. насам. Той допринесъл много за организацията на болничната служба по анестезиология и интензивно лечение. Под негово ръководство са разработени и внедрени редица методи за лечение на пациенти с остри мозъчно-съдови инциденти в критично състояние.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети