Конспиративни теории изхвърлиха републиканка от две комисии в Камарата на представителите

DenNews.bg
05.02.2021
размер на текста:

Камарата на представителите на САЩ отстрани новоизбрана републиканка, поддръжничка на Тръмп, от две парламентарни комисии. Безпрецедентното наказание се налага на Марджъри Тейлър Грийн заради разпространяването на конспиративни теории, подстрекаващи към омраза и насилие, предаде Асошиейтед прес.
Представителката на щата Джорджия бе лишена от мястото й в комисиите по образованието и по бюджета. Решението, внесено от демократическото мнозинство в Камарата, бе прието след ожесточени дебати с 230 срещу 199 гласа.
Според експерти е безпрецедентно цялата Камара да отстрани свой член от някоя комисия, защото обикновено тази стъпка се предприема от партийните лидери, допълва БТА.
Като илюстрация за политическия капан, в който Грийн вкара своята партия с коментарите си, само 11 републиканци подкрепиха предложението на демократите за отстраняването й, но нито един не защити дългата й история на скандални постове в социалните медии.
Обръщайки се към колегите си, Грийн, която носеше тъмна маска с надпис "Свобода на словото", се опита да се разграничи от "думите от миналото" и да се представи за жертва на "безскрупулните медийни компании".
В противоречие с коментарите си в социалните мрежи тя заяви, че вярва, че атентатите от 11 септември и масовите убийства в училища са реални събития и че вече не вярва в конспиративните теории на КюАнон, включващи лъжи за педофилски мрежи, ръководени от демократи.
Но не се извини изрично за одобрителни онлайн публикации по други теми, например възможно убийство на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси или теория за контролирани от евреи космически лъчи, причиняващи горски пожари.
Медиите "могат да вземат дребни, микроскопични парченца от думи, които сте казали, и могат да обрисуват всеки от нас такъв, какъвто не е", заяви тя. По думите й "имаме наистина голям проблем", ако Камарата накаже нея, но толерира "членове, одобряващи бунтовете, които нараниха американци" - намек за случаите на насилие по време на протестите през лятото.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети