Честит празник на тези, които носят Добро в името си

DenNews.bg
05.02.2021
размер на текста:

Днес, 5 февруари, имен ден празнуват всички, които носят името Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри, Агата.
На тази дата православната църква почита паметта на св. мъченица Агатия, от старогръцки името означава "добра".
Света Агатия е живяла по време на римския император Декий (249-251), когато е имало жестоки гонения срещу християните.
Във всички области на империята било заповядано християните да бъдат предавани на мъчения и смърт. Агатия (Добра) е родена в Палермо (Сицилия) - била скромна християнка, славела се със своята красота, добродетел и знатен род. Родителите й оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага.
Когато местният управител Квинтиан пратил войници, тя спокойно отишла с тях в Катания. Подложена на жестоки мъчения, Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отрече от Христовата вяра. Славата на мъченическата й смърт бързо се разнесла сред вярващите и веднага след нейната смърт християните построили църква над нейната гробница. Простата дреха, която тя обикновено носела, била поставена на гроба й за спомен на нейното смирение.
Жителите на Катания благоговейно тачат нейната памет.

Според народните поверия жените празнуват днешния ден в чест на мъжете: да бъдат здрави и силни. Още сутринта булките омесват и пекат питки, мажат ги с мед и ги окичват със здравец. После невестите се събират на почерпка с вино, за да почетат съпрузите си.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети