Последиците от пандемията от COVID-19 имат катастрофално въздействие върху лечението на болните от рак

DenNews.bg
04.02.2021
размер на текста:

Пандемията от COVID-19 има "катастрофално" въздействие върху лечението на рака. Това предупреди европейското подразделение на Световната здравна организация (СЗО), като лечението на раково болните е нарушено в една трета от страните в Европа, информира "Франс прес".

"Въздействието на пандемията върху рака в региона не е нищо друго освен катастрофално", предупреди директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге по повод Световния ден на рака.

Ограниченията за пътуване и натиска върху здравните системи, ангажирани с борбата срещу COVID-19 доведоха до прекъсвания онкологичната помощ в целия регион, както и до значителни закъснения в диагностиката и лечението, които имат пряко въздействие върху шансовете за възстановяване и оцеляването на стотици хиляди пациенти. Няколко страни са изправени пред недостиг на лекарства за лечение на ракови заболявания, а икономическата криза е задълбочи допълнително съществуващото неравенство, посочи още регионалният директор.

Във връзка с това от днес СЗО стартира Общоевропейска инициатива за борба с рака, която има за цел да обедини усилията за повишаване на ефективността на мерките за профилактика и борба с онкологичните заболявания. Тя ще даде възможност на хората, формиращи политика, да вземат правилни решения за ефективно противодействие на рака. Инициативата се състои от пет елемента: превенция, ранно откриване, универсален достъп до диагностика и лечение, палиативни грижи и фокус върху данните, отбелязва агенция ТАСС, цитирана от БГНЕС. "Днес можем да очертаем нов път за себе си, да използваме полезно опита от пандемията и да засилим мерките за превенция и контрол на рака. Не можем да премахнем рака, но можем да направим така, че той да престане да води до смърт", заключи Клуге.

 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети