Превозвачи и туроператори искат възстановяване на автобусните екскурзии в страната от 1 март

DenNews.bg
04.02.2021
размер на текста:

Превозвачи и туроператори предлагат от 1 март автобусните екскурзии в страната да бъдат разрешени при предварително определени правила за пътуване.
В писмо до Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщения двете организации - Национално сдружение случаен превоз и Българска регионална туристическа камара поискаха точни и ясни отговори на два въпроса: Чартърите организирани от туроператори посредством сключването на договор за организирано пътуване в което са включени транспорт и хотелско настаняване разрешени или забранени са? Еднодневните екскурзии в страната, които според Закона за туризма не са организирани мероприятия забранени ли са или разрешени?

Повод за тяхната реакция е разпространилата се традиция за провеждане на екскурзии до Занзибар и двусмислените отговори на министрите, че пътуванията са разрешени за индивидуални пътувания. По този начин индивидуалните пътувания до Занзибар се превърнаха в масови организирани пътувания до острова рекламирани по всички медии и социални мрежи. Според дефиницията: Чартърният полет е директен полет, който се осъществява до атрактивни дестинации, до които няма целогодишно директни полети. Всички седалки в самолета са предварително заплатени от туроператор или корпоративен клиент, който наема самолета от дадена авиокомпания. Следователно ако бъде осигурено хотелско настаняване в комбинация с чартъра пътуването според Закона за туризма се превръща в организирано пътуване, уточняват БРТК и НССП. Неясния от години статут на еднодневните пътувания отново постави в неравностойно положение туроператорите, като във социалните мрежи се появиха фотографии за организирани походи в планините от различни не туристически организации. От БРТК и НССП отбелязват, че според допълнителните разпоредби на Закона за туризма „туристически пакети и свързани туристически услуги, обхващащи период, по кратък от 24 часа“ не са организирани пътувания и така погледнато за тях ограниченията не важат, но е факт че еднодневните пътувания се организират.
Търпимостта на туроператорите и туристическите автобусни превозвачи е изчерпана и те се обръщат с искане към трите министерства с ясно разяснение на поставените въпроси. Според БРТК и НССП е крайно наложително автобусните екскурзии да бъдат разрешени от 01.03.2021. при разписани правила като се аргументират с факта, че 10-часов полет в затворено помещение /самолет/ не може да се сравнява с неколкочасово пътуване в автобус в страната.
Двете организации отчитат добрата епидемиологична обстановка в страната и протичащата ваксинация и считат, че при определени ясни правила за пътуване организираните автобусни екскурзии в страната не само ще подпомогнат сектора, но и ще допринесат за подобряване на здравословното и психическо състояние на населението. Дори и на слаби обороти секторът ще заработи в симбиоза, туроператори, хотелиери и транспортни фирми и ще донесе добавена стойност в и без това тежката ситуация в страната.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети