Тревожни данни за COVID-19 в областта: Кюстендилско е на първо място по нови и тежки случаи в страната

DenNews.bg
04.02.2021
размер на текста:

Притеснително се покачва броят на случаите на новия коронавирус в област Кюстендил. 244,6 на 100 хил. души е двуседмичната заболяваемост, като това нарежда Кюстендил на първо място в страната по брой нови случаи. Това отбелязаха с тревога членовете на Областния кризисен щаб по време на онлайн заседание. От Регионалната здравна инспекция уточниха, че почти всички нови случаи са на територията на община Кюстендил, единични са случаите в другите общини.


„През последната седмица има изключително голям ръст на хората, които идват със симптоми в Спешно отделение, както и ръст на броя на хоспитализациите“, заяви директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков. Хоспитализирани в Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ са 53-ма души, като трима от тях са в крайно тежко състояние и интубирани, а още десетима са в много тежко състояние.


„Отваряме второ Ковид отделение с още 40 легла, тъй като първото, което е с 50 легла, се напълни“, посочи д-р Величков. Той обясни, че около 95% от пациентите, които биват приемани, са с дихателна недостатъчно и се нуждаят от кислород.

„Скоростта на нарастване на случаите е огромна в сравнение с месец ноември, когато също имахме много болни. Имаме по 7-8 души, които се приемат на ден в тежко състояние, което е силно обезпокоително. Бройката и на новозаразените, и на тези в тежко състояние върви с една бърза скорост, каквато не сме имали от пролетта на миналата година досега“, обясни д-р Величков.

„Хората трябва да разберат колко тревожна е ситуацията в момента и че личната отговорност на всеки един е огромна, трябва да се пазим взаимно“, подчерта директорът на болницата в Кюстендил.


Областният управител Виктор Янев от своя страна призова всички отговорни институции стриктно да следят за спазване на мерките, особено по големите хранителни вериги и на работните места.


„Най-важно ни е здравето на хората. Ще следим внимателно ситуацията и ако продължават да нарастват така обезпокоително случаите, специално за нашата област, ще бъдат въведени други, по-строги противоепидемични мерки“, посочи Янев.

 

От РЗИ обърнаха внимание, че сега се наблюдава снишаване на възрастовата група, в която са предимно заболелите. Увеличава се делът на заболелите на възраст 25 – 49 г., докато преди най-голям процент заболели имаше от 50 г. нагоре.

 

Присъстващите на заседанието бяха запознати и с изпратено писмо от Министерство на здравеопазването относно определяне на временни имунизационни пунктове /кабинети/ в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.


Началникът на От РУО – Кюстендил Мая Стойчева обясни, че от образователната система 381 души са заявили желание да бъдат ваксинирани.


„Към момента ние, от област Кюстендил, сме една от областите в страната с най-много заявили желание учители да бъдат ваксинирани. Това са 28% педагогически персонал и 18% непедагогически персонал, като списъкът ежедневно се обновява“, каза Стойчева. По нейни думи, към момента 804 души са изследвани с антигенни тестове, като положителните проби са били само 2.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети