Евровизия тази година ще има, но с непрекъснати тестове за COVID-19

DenNews.bg
03.02.2021
размер на текста:

 
Организаторите на конкурса за песен на Евровизия изключиха шоу на живо без социално дистанциране през май.

Те казаха, че все още преценяват най-добрия начин за постановка на шоуто и са "решителни, но реалистични".

Състезателите вече бяха помолени да представят изпълнение на живо на касета преди състезанието.

Видеоклиповете ще бъдат използвани, ако артистите не могат да пътуват поради пандемията или са принудени да се поставят под карантина на мястото.

Песенният конкурс през 2021 г.  ще се проведе в Ротердам, след като Холандия спечели състезанието през 2019 г. с Arcade. Миналогодишното събитие беше отменено поради пандемията.

„Конкурсът за песен на Евровизия определено ще се завърне добре през май, въпреки пандемията, но при преобладаващите обстоятелства за съжаление е невъзможно да се проведе събитието по начина, по който сме свикнали“, каза изпълнителният ръководител Мартин Остердал.
Всички 41 държави, които трябваше да се състезават през 2020 г., ще се завърнат, както и много от състезателите, които трябваше да вземат участие миналата година. От всички изпълнители обаче ще се изисква да изпълняват различна песен.

Завърналите се кандидати са ирландката Лесли Рой и исландката Даджи Фрейр, която бе обявена за потенциален победител.

Миналата година Евровизия обяви четири „сценария“ за това как може да се проведе състезанието, вариращи от пълномащабно шоу на арена с публика, до виртуално събитие.

В сряда Евровизия обяви, че е отхвърлен „сценарий А“, който би включвал „претъпкано място“. Сценарий Б означава, че все още може да има социално дистанцирано шоу, с намалена аудитория и участници, които ще се представят на ротердамската арена Ahoy . Ще бъдат въведени строги мерки за здраве и безопасност, включително чести тестове на Covid.

За сценарий В всички изпълнения ще се играят „на живо“ с водещи, които ръководят шоуто от Ротердам. Интервалните актове също биха играли на живо от арената за намалена аудитория. Крайният вариант би бил за напълно виртуален конкурс, без публика.

Организаторите казват, че в момента "фокусират усилията си" върху вариант Б "като същевременно запазват на масата опциите за намаляване на мащаба през следващите седмици".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети