България поиска от Гърция да се спре с антигените тестове за нашите шофьори

DenNews.bg
28.02.2021
размер на текста:

 По указания на вицепремиера Екатерина Захариева посланикът ни в Гърция постави спешно въпроса за въведените бързи антигенни тестове за шофьори на товарни автомобили на ГКПП с България пред МВнР в Атина.

Посланикът ни е настоял пред гръцките институции за незабавно преустановяване на тази практика, тъй като тя противоречи на регулациите на ЕС. Гръцката страна прие валидността на българските аргументи и пое ангажимент за преодоляване на проблема.

 

Причина за поставяне на това искане е острото недоволство от страна на българските превозвачи.

Сериозни загуби и неустойки търпят малките фирми за товарни превози заради въведеното от гръцките власти тестване на шофьорите на камиони на граничния пункт "Кулата - Промахон". Недоволството ескалира и може да прерасне в спонтанно блокиране на движението на българска територия. От два дни с решение на гръцките здравни власти антигенни тестове за коронавирус се правят и на всички шофьори на тежкотоварни камиони. Пробите се взимат на границата от 7 сутринта до 22 часа, а през нощта тестове не се правят.

Според превозвачите това е поредното нарушение на европейското споразумение за зелени транспортни коридори от страна на Гърция.

Заради липсата на адекватна реакция от българската държава може да се стигне и до спонтанно блокиране на движението преди Кулата, предупреди Веселин Дангов, заместник-председателят на Съюза на българските транспортни работници.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети