Кацов поиска помощ от Общината за нов асансьор в болницата, за Костадинов това би било „изкривяване на пазарната среда“

DenNews.bg
26.02.2021
размер на текста:

Община Дупница е изготвила и предала на управителя на Общинската болница технически проект за нов асансьор в сградата на бившата Транспорта болница, където се помещават вътрешно и неврологично отделения.

Това стана ясно от отговор на кмета Методи Чимев към общинския съветник Вергил Кацов, който постави въпроса по време на дебатите за бюджета за 2021 г. на днешната сесия на ОбС-Дупница.

Кацов обясни, че не един и двама граждани, а и някои общински съветници са поставили питане дали Общината може да помогне, така че да не се налага пациенти да бъдат качвани на ръце по стълбите. Той припомни и че с д-р Лорета Николова са внесли предложение за изграждане на нов асансьор още преди общественото обсъждане на бюджета за тази година.

„Даже колеги има, които обясняват, че им се е наложило да носят в одеяла свои близки, за да бъдат качени до неврологично отделение. Не държим това (б.а. работещ асансьор) да се случи през капиталовите разходи, но държим да се случи“, каза Кацов.


Веднага след него думата взе председателят на Общински съвет Костадин Костадинов, който оцени изказването на Кацов като минаване вляво. „Струва ми се, че минавате вляво, твърде вляво, вчера видях ваше изказване, че Общината не била лош стопанин, сега това“, обърна се към Кацов председателят на ОбС.

„Това не е ли държавна помощ? Ако Общината започне да дава и на други субекти? Как ще реагирате, ако започне да изкривява пазарната среда, както направи с махането на наемите (б.а. търговците от ГУМ-Дупница бяха освободени от наеми към Общинския бюджет след затварянето на търговския център поради мерките срещу разпространението на коронавируса). Сега някой ще каже, че защитавам интересите на частната болница. Да, защитавам ги. Но не става ли така, че помагайки на едни, вредим на други? Дайте да бъдем коректни и да не попадаме под ударите на европейската директива за държавната помощ“, каза още Костадинов.


„Не смятам, че е огромен разход, но е от огромно значение да има асансьор в болницата. Ние сме тук, за да предаваме исканията на хората“, отвърна Кацов.


Кметът Чимев обясни, че още преди няколко месеца Общината е изготвила технически проект, тъй като това е нейн ангажимент.
„Като собственик на сградата, Общината е длъжна да изготви този проект и той е изготвен и предаден на управителя на болницата. Тя ще прецени как може да се случи финансирането. Дали болницата ще намери средства…ако имат затруднения, ще разберем“, обясни градоначалникът.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети