Навални е прехвърлен в наказателна колония

DenNews.bg
26.02.2021
размер на текста:

Опозиционният лидер Алексей Навални е прехвърлен в наказателна колония, където ще изтърпи ефективна присъда от повече от 2 г. и половина. Това съобщи директорът на Федералната служба за изпълнение на наказанията Александър Калашников, цитиран от РИА "Новости".
"Той е прехвърлен, където се предполага да бъде според съдебното решение", каза Калашников. По думите му няма заплаха за сигурността и здравето на опозиционера в колонията, където ще лежи. Според него Навални можел да работи и в някакво производство, ако поиска.
По-рано днес чрез публикация в социалните мрежи приближени на основния критик на президента Владимир Путин изразиха опасения за здравето и състоянието на Навални.
„Вчера стана известно, че е „напуснал“ центъра за задържане. Къде е сега, не знаем. Според решението на Европейския съд за правата на човека Алексей трябва да бъде освободен незабавно“, написаха на страницата на опозиционния лидер от щаба му.

И всъщност от официалното потвърждение, че той е приведен в наказателна колония не става ясно къде точно е той. По закон той трябва да бъде прехвърлен в наказателна колония в района си по адресна регистрация, но в Москва няма такива колонии.

44-годишният Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с "Новичок". Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Самото нарушаване на присъдата е, че не се е явил, докато беше в болница и се бореше за живота си.
Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети