12 г. затвор за бившия шеф на македонското контраразузнаване

DenNews.bg
26.02.2021
размер на текста:

Присъда от 12 години затвор постанови Скопския наказателен съд за бившия директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване (УБК) Сашо Миялков по делото "Таргет-Твърдина". Бившият вътрешен министър Гордана Янкулоска получи присъда от 4 години лишаване от свобода, съобщават македонските медии.
Основният наказателен съд в Скопие намери за виновни всички обвиняеми по делото, свързано с масово подслушване и унищожаване на оборудване от УБК. Според обвинителния акт чрез три системи за проследяване на комуникациите в УБК, в периода от 2008 до 2015 г. незаконно са били проследени 4286 телефонни номера без съдебно решение. Прякото и непряко (при подслушване на събеседник) подслушване обхванало около 20 000 граждани.
Бившият началник на кабинета на Сашо Миялков Тони Якимовски получи 6 години. Друг служител на контраразузнаването Владимир Варелов има 2-годишна условна присъда. А двамата избягали в Гърция служители на контраразузнаване Никола Божкоски и Горан Груевски получиха по 15 години затвор. Всички имат право на обжалване пред Апелативния съд.
Общо 130 ощетени от около 20 000 подслушвани са поискали обезщетения за нарушаване на личния им живот. Изслушани са 123 свидетели, а съдът не приел само малка част от предложените от защитата доказателства.
Миялков ръководи контраразузнаването от 29 август 2006 г. до 12 май 2015 година. Той се счита и за един от най-богатите хора в страната. Арестуван е за първи път само седмица, след като Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария. От разпространените подслушвани разговори през 2015 година стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и нарежда кой да бъде арестуван и на кого да бъде отнет бизнесът.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети