Дойдоха 12 000 дози от ваксината на „Модерна“, „Астра Зенека“ отговори на острото писмо на Ангелов

DenNews.bg
25.02.2021
размер на текста:

12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna пристигнаха в "БулБио-НЦЗПБ". Това е четвъртата доставка от препарата на Moderna.


До края на седмицата в страната ни се очаква да пристигне четвъртата поредна доставка и от ваксината на AstraZeneca.

Вчера от здравното министерство изпратиха остро писмо до компанията заради сериозно забавяне на доставките на ваксини от страна на компанията. На 1 март България вероятно ще получи само 52 хиляди дози от препарата, въпреки че по план те трябва да са над 142 хиляди. Затова здравният министър настоява компанията спешно да изпрати 52-те хиляди дози от препарата към България днес, като страната е готова да осигури въздушен транспорт за целта.

В отговор от фармацевтичната компания AstraZeneca заявиха, че в резултат на продължаващите им усилия очакват да са в състояние да доставят в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното. Това се посочва в позиция до NOVA oт компанията.

"Производството на ваксини, в частност ваксината на AstraZeneca срещу COVID19, е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че AstraZeneca полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес. До средата на м. март сe очакват още две доставки", казват още производителите на препарата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети