"Разпъват" на Стена на срама израелците, които не искат да се ваксинират

DenNews.bg
24.02.2021
размер на текста:

 Израелският парламент прие закон, който позволява на правителството да споделя самоличността на хората, които не са ваксинирани срещу коронавируса, с други власти, което поражда опасения относно неприкосновеността на личния живот на тези, които се отказват от имунизация, информира "Франс прес".

Мярката, която беше приета с 30 гласа "за" и 13 "против", дава на местните власти, генералния директор на министерството на образованието и някои от социалното министерство правото да получават имената, адресите и телефонните номера на неваксинираните граждани.

Целта на мярката - валидна в продължение на три месеца или до обявяването на края на COVID-19 пандемията - е "да даде възможност на тези органи да насърчават хората да се ваксинират, като лично се обръщат към тях", се казва в изявление на парламента.

Израел, страна с 9 млн. души население, е приложил до момента двете препоръчителни дози от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу коронавируса на приблизително една трета от населението си.

Докато излиза от блокадата, Израел ограничава определени услуги, включително достъпа до фитнес зали и хранене в заведения на закрито, само до ваксинираните, като дава така наречения зелен паспорт на напълно имунизираните.

Това също така породи опасения относно неравен достъп на хората, упражняващи правото си да не бъдат ваксинирани.

По време на дебата в парламента за мярката лидерът на Партията на труда Мерав Михаели обвини десния премиер Бенямин Нетаняху, че "отказва на гражданите правото им на неприкосновеност на медицинската им информация".

В изявлението от Кнесета (парламента) се казва, че личната информация не може да се използва за други цели, освен за насърчаване на хората да бъдат ваксинирани.

"Информацията ще бъде изтрита след нейното използване в рамките на 60 дни", съгласно закона, и "лице, с което е установен контакт, може да поиска неговите данни да бъдат изтрити и да не се влиза в контакт с него отново".

Хаим Кац от партията "Ликуд" на Нетаняху защити закона като средство за насърчаване на ваксинацията.

"Попитаха ме какво да кажа за поверителността на личния живот на хората: поверителността по-важна ли е от самия живот?", запита Кац в парламента, подчертавайки, че информацията нямало да включва нищо извън въпроса дали лицето е било ваксинирано или не.

Израел официално е регистрирал над 760 000 заразени с коронавируса и над 5 600 починали от началото на пандемията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети