Обявиха за издирване бившия шеф на македонското контраразузнаване

DenNews.bg
22.02.2021
размер на текста:

От тази нощ македонската полиция издирва бившия директор на македонското контраразузнаване /УБК/ и братовчед на бившия премиер Никола Груевски Сашо Миялков, след като през уикенда съдът му определи мярката домашен арест, съобщава "Слободен печат". Поради тази причина той е обявен за общодържавно издирване.
На 26-ти февруари се очаква и окончателната присъда срещу Миялков по делото "Таргет-Твърдина" за масовото незаконно подслушване в страната по време на управлението на Никола Груевски. По това дело Миялков е обвинен в злоупотреба със служебното положение и престъпно сдружаване. Той може да получи ефективна присъда от 13 години затвор. Искането за налагането на новата мярка "домашен арест" бе на прокуратурата.

Бившият директор на контраразузнаването е потърсен на адреса, който оставил на съда, за да му бъде връчено решението за домашен адрес, но не бил открит там. Полицията търсила Миялков във Водно, в квартал Капищец, където има апартамент, и в хотел "Мариот", но в тези часове преди полунощ се губи дирята на основния обвиняем в Таргет- Твърдина, пише "Слободен печат". Засилен полицейски контрол се извършва на почти всички автомобили на скопското околовръстно шосе, пише изданието. Масово проверяваха колите, които излизат от града, включително и техните багажници.
Почти целият град е блокиран от полицията и се опитват локализира Миялков, съобщава и "А1он".
Делото "Твърдина - таргет" е за незаконно подслушване на политици, членове на техните семейства, журналисти, адвокати, прокурори, кметове, един от най-големите скандали с подслушване в страната. Основният въпрос не е как е било извършено подслушването, а кой стои зад скандала. Масовото незаконно подслушване е от 2008 до 2015 година. Подслушвани са над 20 хиляди души.

Миялков, който свидетелства пред съда миналия месец, твърди, че не е замесен в аферата с подслушването и унищожаването на оборудването за прихващане на комуникации. Той заяви, че в страната има и други системи за подслушване, освен тези на УБК. Съобщава се, че през 2014 г. израелска компания е включила оборудване в офиса му и е открила, че има три други системи. Бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска също отрича отговорност, като заяви, че не е знаела какво подписва, когато е създадена комисия за унищожаване на подслушвателната техника.
12 души са обвинени по делото, сред които бившият директор на дирекция "Сигурност и контраразузнаване" Сашо Миялков, бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска и още 10 души, работещи в тайната полиция. Горан Груевски и Никола Боскоски не могат да бъдат съдени след бягство в Гърция.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети