US семейство заведе иск за 100 млн. долара за смъртта на сина си, починал от измръзване

DenNews.bg
22.02.2021
размер на текста:

Американско семейство заведе иск за 100 млн. долара срещу Съвета за електрическа надеждност в Тексас (ERCOT) заради смъртта на сина си, починал от измръзване след спиране на тока. ERCOT е група от енергийни компании, която обслужва около 90% от потребителите в щата и местната енергия компания Entergy. Според първоначалната информация, Кристиан Павон е починал в град Конро, след като е прекарал нощта в каравана, която е останала без топлина и светлина поради масивни прекъсвания на електрозахранването, информира ТАСС. Семейството на починалия твърди, че синът им е загинал от хипотермия, но официалната причина за смъртта все още не е установена.
Entergy изрази съболезнованията си за смъртта на Павон. "Изключително сме натъжени от смъртта на човек в нашия район. Нямаме право да коментираме поради настоящото съдебно производство", се казва в изявление на компанията. В същото време ERCOT изрази увереност, че местните енергийни компании са взели правилното решение, като са прибегнали до непрекъснати прекъсвания, когато цялата държавна електрическа мрежа е била на ръба на колапса. Повечето от потребителите на електроенергия в Тексас бяха включени отново в мрежата, но в много домове, които в продължение на няколко дни нямаха електричество, се спукаха тръби, оставяйки стотици хиляди жители без вода в най-тежката снежна буря от 30 години насам.
По-малко от 30 000 жители на щата сега остават без ток, но в началото на седмицата няколко милиона души бяха без ток. Около 14 000 000 жители на щата се сблъскват с проблеми, свързани с водоснабдяването. Над 260 000 от тях останаха без питейна вода. Президентът на САЩ Джо Байдън издаде заповед за оказване на федерална помощ на властите в Тексас поради последствията от силна виелица.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети