Ракът на гърдата вече поразява повече от рака на белия дроб

DenNews.bg
02.02.2021
размер на текста:

Ракът на гърдата е надминал рака на белия дроб като най-честата форма на заболяването, което представлява близо 12% от новите случаи всяка година в световен мащаб, съобщи  Световната здравна организация.

„За първи път ракът на гърдата е най-често срещаният рак в световен мащаб“, заяви Андре Илбауи, специалист по рака в СЗО, на брифинг на ООН преди Световния ден за борба с рака в четвъртък.

Ракът на белия дроб е най-често срещаният тип през последните две десетилетия, но сега е на второ място, пред колоректалния рак, който е третият по разпространение, каза Илбави
Очаква се през тази година да бъдат диагностицирани 2,3 милиона нови случая на рак на гърдата, което представлява 11,7% от всички случаи на рак, се казва в изявление на СЗО. „Сред жените ракът на гърдата е най-често диагностицираният рак и водещата причина за смърт от рак в света“, се казва в изявлението

Илбави отбеляза, че затлъстяването при жените е често срещан рисков фактор за рак на гърдата и също така води до общия брой на рака.

Тъй като населението в световен мащаб нараства и продължителността на живота се увеличава, ракът се очаква да стане все по-често срещан, като през 2040 г. ще достигне до 30 милиона нови случая годишно от 19,3 милиона през 2020 г.
СЗО, предупреждавайки срещу рискови фактори, заяви, че около една трета от смъртните случаи от рак се дължат на употребата на тютюн, висок индекс на телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност и употреба на алкохол.

Пандемията на коронавируса нарушава лечението на рака в около половината от изследваните страни, каза Илбави, посочвайки закъсненията в диагностиката, здравните работници са под силен стрес и засегнатите изследвания.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети