Ердоган заклейми ЛГБТ младежта като подкопаваща устоите на нацията

DenNews.bg
02.02.2021
размер на текста:

 Турският президент атакува ЛГБТ движението в страната на фона на вълна от студентски протести.

Реджеп Тайип Ердоган похвали младежкото крило на управляващата си партия за това, че носи "славната история на тази нация" и не е "ЛГБТ младеж".

В събота четирима студенти бяха арестувани в Истанбул заради произведение на изкуството, което комбинира ЛГБТ символи с изображение на ислямски сайт.

След речта на Ердоган започна вълна от протести в университета в Богазичи.

Задържани са общо 159 души, много от които бяха освободени по-късно. 

Хомосексуалността е законна в Турция, но официалната опозиция срещу ЛГБТ общността нараства през последните години. Маршът на гордостта в Истанбул беше забранен за пет поредни години до 2019 г. Covid-19 предотврати всеки опит за провеждането му през 2020 г.

Общественото мнение обикновено е консервативно и ЛГБТ общността съобщава за широко разпространена дискриминация и тормоз.

Какво каза Ердоган?

Във видеоклип, излъчен в понеделник на членовете на неговата консервативна партия, турският президент заяви: „Ние ще насочим нашите млади хора в бъдещето, не като младежи от ЛГБТ, а като младежи, съществували в славното минало на нашата нация.

"Вие не сте ЛГБТ младежта, не сте младежите, които извършват вандалски действия. Напротив, вие сте тези, които поправяте разбитите сърца."
В реч през юли миналата година Ердоган обвини ЛГБТ активистите, че подкопават "нашите национални и духовни ценности" и "тровят" младите хора.

Последното му изявление е след седмици на протести в университета Богазичи заради назначаването на проф. Мелих Булу за ректор. Активисти казват, че той има тесни връзки с партията на Ердоган- партия с корени в ислямизма.

В петък протестиращите окачиха произведение на изкуството срещу новия кабинет на ректора, изобразяващ Кааба в Мека, един от най-свещените сайтове на исляма, и изображения на ЛГБТ дъговото знаме.

Арестуваните в събота студенти бяха обвинени в „подстрекаване към омраза“. В туит, публикуван във вторник, вътрешният министър Сюлейман Сойлу нарече четиримата заподозрени "девианти на ЛГБТ".

Twitter сигнализира публикацията, заявявайки, че нарушава нейните "правила за поведение на омраза", но добави, че тя ще остане достъпна поради съображения от обществен интерес.

Какво се случи след речта?

Група активисти проведоха нов протест в университета Богазичи късно в понеделник, за да поискат освобождаването на четиримата студенти и оставката на ректора.

Полицията за безредици влезе в кампуса и арестува демонстрантите. Във вторник губернаторът на Истанбул заяви, че 98 от 159 арестувани са освободени.

По време на операцията в Bogazici полицаите прекратиха предавания на живо, излъчвани от протестиращи в социалните медии.

Студенти казаха на турската служба на Би Би Си, че служители са ги предупредили, че "ако издигнете лозунг, ще ви задържаме всички".

Междувременно публикациите в социалните медии показват, че полицията в западния град Измир се сблъсква с група протестиращи с флагчета с дъгата, изразяващи подкрепа за учениците от Богазичи.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети