Спецчасти и арести пред съда, който днес ще реши остава ли Навални в затвора

DenNews.bg
02.02.2021
размер на текста:

Полицията в Москва задържа хора пред съд в руската столица, който ще реши дали опозиционерът Алексей Навални ще лежи в затвора, информира АФП.
Журналисти на осведомителната агенция видяха сили за борба с безредиците да задържат няколко душ. От групата за мониторинг на политически преследвания ОВД-Инфо обявиха, че 24 души са арестувани, след като съветници на Навални призоваха негови поддръжници да се съберат пред съда.
Днес московски съд ще започне изслушване дали Навални да лежи в затвора няколко години.
Федералната служба за изпълнение на наказанията поиска от съда да замени условната присъда на Навални с ефективна. Ако молбата бъде удовлетворена, Навални ще лежи 3,5 г. в затвора.

Миналата седмица руски съд постанови критикът на Кремъл Алексей Навални да остане в ареста. Решението е взето преди изслушване този месец дали Навални трябва да лежи няколко години в затвора. Той остава в следствения арест "Матроска тишина" край Москва до 15 февруари.

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с Новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.
Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с Новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.
През уикенда се проведоха демонстрации в подкрепа на Навални от задържането му по-рано този година. Хиляди руснаци скандираха „Путин, оставка“ по улиците на десетки градове. Над 5000 души бяха арестувани. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети