Сайт в Япония показва горещи точки в квартали с шумни деца и съседи клюкари

DenNews.bg
19.02.2021
размер на текста:

Бъбривите съседи и децата, които шумно играят на улицата, се превърнаха в обект на противоречив уебсайт в Япония, който идентифицира квартали, където нивата на шум може да са твърде много за тези, които търсят по-спокоен живот.

Картата Дорозоку (улично племе) пламти от цветни кръгове, обозначаващи места, които трябва да се избягват, тъй като, както се казва, те отразяват звуците на играещи деца и възрастни, които клюкарстват в близост до съседите си.

Изглежда, че сайтът е намерил широк отзвук в страна, където дори натъпканите влакове често са оазиси на тишината, с информация за почти 6000 горещи точки в цяла Япония, публикувана от раздразнителни местни жители.
„Децата от началното училище винаги си играят и се разхождат из улицата, създавайки проблеми на хората, живеещи наблизо“, гласи типично съобщение, докато друг потребител се оплаква, че трябва да избягва деца, докато шофира в квартала.

По-големите ученици са посочени в друга група на шумни съседи, а някои от оплакванията са насочени към плачещите бебета и учениците в детските градини, които повишават гласа си вечер и през почивните дни

Кликването върху иконите разкрива естеството на неприятностите, от деца, които „играят шумно с топки“, до възрастни, участващи в маратонски клюкарски сесии.
Но операторът на сайта, мъж на около 40 години, който поиска да не бъде посочен, сега е подложен на атаки, обвинен в разпалване на нетърпимост към деца, които правят само това, което идва естествено, и в държава, която се нуждае от много повече млади хора, за да може нейната икономика да оцелее през следващите десетилетия.

Докато някои родители на малки деца казват, че сайтът, който също така посочва по-толерантни места, им е помогнал да изберат къде да живеят, други са обезпокоени, че са попаднали в списъка, въпреки че са само едни потърпевши съседи

„Знам, че някои хора вероятно ще видят картата като несправедлива излагаща ги“, каза той. „Но също така е факт, че много хора са постоянно обезпокоени от шума и други проблеми, допълва оперотарът на сайта.

Изглежда, че шумът се е повишил по време на пандемията от коронавирус, която е регистрирала рекорден брой хора, работещи от вкъщи, и по време на първото извънредно положение миналата година доведе до затваряне на училищата.

Стресът, причинен от вируса, може да превърне иначе непринудените хора в борбени, когато става въпрос за защита на техния мир и спокойствие, според Норихиса Хашимото, почетен професор по инженерна акустична среда в Техническия институт Хачинохе в североизточна Япония

„Тези, които публикуват коментари на уебсайта, трябва да бъдат толерантни и спокойно да преосмислят дали поведението на други хора наистина може да се счита за досада“, каза Хашимото, въпреки че препоръча на родителите и настойниците да гарантират, че децата им да не прекаляват, когато играят в свеж въздух.

Дебатът за това какво представлява слухова неприятност привлече вниманието през 2014 г., когато властите в Токио заявиха, че звукът от игра на деца вече не може да се счита за форма на шумово замърсяване.

Този ход беше опит за премахване на законовите бариери за изграждането на повече центрове за гледане, чиято единствена цел бе да позволи на родителите им да работят и в дългосрочен план да насърчи двойките да имат по-големи семейства, за да се справи държавата с ниската раждаемост в Япония .

Решението бе взето въпреки множеството оплаквания от шума, който се създава от играещите деца, и опитите да се предотврати изграждането на детски заведения и детски ясли.

През 2012 г. жителите на квартал Нерима в Токио подадоха иск за обезщетение за вреди с искане детски център да обуздае шумните си деца. Жалбоподателите цитират подзаконов нормативен акт, приложим в покрайнините на Токио, който забранява шумове, надвишаващи 45 децибела - малко по-силно от средните библиотеки - включително тези, генерирани от какофони деца.

Източник: The Guardian

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети