Ефективни присъди две журналистки, излъчвали протестите срещу Лукашенко

DenNews.bg
18.02.2021
размер на текста:

Две беларуски журналистки получиха ефективни присъди от по 2 г. затвор по обвинение в подклаждане на протести срещу президента на страната Александър Лукашенко, наричан „последният диктатор в Европа“.
Властите в бившата съветска република водят редица наказателни дела срещу активисти и журналисти след месеците на антиправителствени протести миналата година. Демонстрациите обхванаха Беларус, след като Лукашенко отбеляза убедителна победа на избори през август, за които опозицията и много западни държави заявиха, че става дума за измама и манипулиране на резултатите. В отговор властите започнаха масови репресии, при които най-малко четирима протестиращи загинаха, хиляди са затвора и стотици твърдят, че са били изтезавани в ареста.
Базираната в Полша опозиционна телевизия "Белсат" съобщи в четвъртък, че Катерина Бахвалова, на 27, и Дария Чулцова, на 23, са осъдени за ръководене на "групови действия, които грубо нарушават обществения ред", докато снимат ноемврийски митинг в подкрепа на жертвите на антиправителствените протести. И двете жени, които отрекоха вината си в деня на откриването на процеса по-рано този месец, оттогава са в предварителния арест. "Показах тези събития на живо. За това бях хвърлена в затвора по измислени обвинения," предават от Белсат думите на Бахвалова пред съдията в сряда в последното й изявление преди присъдата. Присъдата беше произнесена, след като от полицията по-рано тази седмица заявиха, че са нахлули в около 90 домове и офиси на журналисти, защитници на правата на човека и членове на синдикатите. Това се случи ден след започване на процес по делото на водещия опозиционер Виктор Бабарико, който беше арестуван през юни преди президентските избори, след като обяви, че ще се кандидатира срещу Лукашенко.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети