Първа оставка заради смъртта на 16-годишното момче на улица в София

DenNews.bg
18.02.2021
размер на текста:

Главният архитект на Район "Триадица" Иван Шишков ще подаде оставка. Той не е бил на работа, когато е подписана служебната бележка, въз основа на която по-късно е прекаран ток от шахтата-убиец. Това каза на пресконференция кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов, цитиран от "Фокус".
Това ще е първото оттегляне от пост на ръководен кадър след смъртта на 16-годишния Людмил, който бе убит от токов удар от оголен кабел в шахта на тротоара на бул. "Гешов" в неделя. Дни след кончината на момчето институциите си прехвърляха отговорността чия е шахтата и кой е захранил с ток от нея павилионите наблизо.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че опасният кабел е прокаран от собственика на преместваем обект или от хора, които той е наел, но договорът е подписан от служител на ЧЕЗ въз основа на служебна бележка, подписана от главния архитект на район "Триадица".

"Бяхме потресени от този инцидент. Нашата цел е да изясним всички факти и обстоятелства. За да бъдем максимално обективни, искаме да информираме обществеността за някои данни, които вчера бяха изнесени в медийното пространство. Колегите от Столична община споменаха за писма към районната администрация с искания за информация за незаконни обекти. Район "Триадица" е отговорило на тези писма с работа на терен. Съдържа се списък с 23 обекта на територията на нашия район. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверките", коментира Димитър Божилов.


По думите му останалите 6 не са с точни координати, а за още 6 са съставени констативни актове.
"Търговски обекти, предмет на обществена дискусия не фигурират в този списък. Поставих като приоритет премахването на незаконни търговски обекти. В медийното пространство беше изнесена информация за служебна бележка - тази бележка е била издадена и подписана в период, когато главният архитект на общината не е бил на работа. Кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричастността на този документ към този фатален инцидент, ще констатират разследващите органи. Сутринта разговарях с главния архитект на район "Триадица", който заяви, че ще напусне. Архитект Шишков няма как да знае кой е положил подписа под тази бележка", каза още кметът на район "Триадица".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети